„Spartanci“ iz Podrinja na trci u Mađarskoj

0 548

Trka sa preprekama (Obstacle cource race – OCR) je adrenalinski, avanturistički sport u kome je cilj takmičara da prođe zadatu (obeleženu) stazu, prelazeći prepreke, postavljene od strane organizatora trke. Prepreke mogu da uključe, ali nisu ograničene na, penjanje preko zidova, nošenje teškog tereta, penjanje uz konopac i prelaženje vodenih površina konopcima, plivanje, puzanje kroz blato i mnoge druge. Mnoge prepreke su slične preprekama na vojnim poligonima, ali neke su i jedinstvene za trke ovog tipa i predstavljaju veliki izazov za učesnike. Pored ovih prepreka koje od takmičara zahtevaju veliku izdržljivost, snagu,brzinu, ponekad se ubacuju i prepreke koje zahtevaju mentalnu snagu (test pamćenja) i koncentraciju (prepreke balansiranja).

Foto: Tribalion OCR team
Foto: Tribalion OCR team

Prethodnog vikenda, 14. aprila 2018 godine, u Mađarskoj, u živopisnom mestu Nagykanizsa, održana je jedna iz serijala najtežih trka na svetu – Spartan Race – Nagykanizsa 2018. Na trci je učestvovalo oko 8.000 takmičara, a učešće je uzeo i  tim za trke sa preprekama „Tribalion OCR team“ Bajina Bašta, u sastavu : Boris Tomić, Slađan Blagojević, Miloje Milosavljević, Milisav Mijatović i Nikola Živanović. Staza je bila dugačka skoro 9 kilometara, sa dvdeset dve  izuzetno atraktivne i zahtevne prepreke. Svi takmičari iz Bajine Bašte su uspešno završili trku sa vremenima na kojima bi im pozavideli i mnogo iskusniji trkači. Najbolje plasiran je bio Slađan Blagojević, koji je zauzeo sjajno 39.mesto u generalnom plasmanu i 5. mesto u svojoj starosnoj kategoriji.

„Trka u Mađarskoj je bila fenomenalna u svakom pogledu! Od organizacije do ambijenta i konačnog utiska posle trke. Spartan Race je vrhunski fizički i mentalni izazov! Trčite sa 8.000 motivisanih i spremnih „spartanaca“ koji su spremni na najneočekivanije prepreke! Preskačete zidove, nosite balvan na ramenu, puzite kroz blato ispod bodljikave žice, penjete se uz konopac, gađate kopljem, plivate…! I sve to u toku jedne trke! Zaista izuzetan doživljaj! Naš tim je oformljen pre svega nekoliko meseci, tako da nam je ovo ujedno bilo i „vatreno krštenje“ na trkama sa preprekama. Izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatima. Slađan Blagojević je zauzeo neverovatno 39. mesto od 8.000 učesnika, što je još veći uspeh ako se uzme u obzir da mu je ovo prva trka. U narednom periodu planiramo da učestvujemo bar na još dve spartan trke, u Slovačkoj (Spartan super – 15 km sa 30 prepreka) i Češkoj (Spartan beast– 25 km sa 40 prepreka), kako bismo osvojili takozvanu „trifektu“ – posebnu medalju za završene sve tri kategorije spartan trka. Time bi se kvalifikovali za prestižnu trku u Grškoj, u Sparti, koja se održava krajem sezone.“ – kaže Boris Tomić. On ističe da bi svako trebao da se oproba u ovom izazovu jer je to jedinstven način da iskušate sebe, postanete bogatiji za još jedno izuzetno iskustvo i možda pronađete u sebi „ratnika za koga i niste znali da postoji“!

Napominjemo da će 19. maja, na Tari, na Kaluđerskim Barama, biti održano prvo izdanje domaće trke sa preprekama „Tribalion 2018“, koja neće ni po čemu zaostajati za najboljim trkama ove vrste. Za učesnike je pripremljena odlična staza sa atraktivnim preprekama, na rutama od 18 km i 9 km. Ovo je za sve pritajene „spartance“ iz Srbije i susednih dražva pravi način da se oprobaju u ovom atraktivnom sportu. Više informacija o trci kao i prijavu za trku možete izvršiti ovde.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena