SOLOTUŠA: „Živonosni istočnik – svima nama izvor života“

0 296

Prilikom prethodne posete namesništvu račanskom, Episkop žički gospodin Justin izrazio je želju da što je moguće pre odsluži Liturgiju u crkvi u Solotuši koja je posvećena Živonosnom Istočniku. U atmosferi radosti zbog posete Episkopa i jednostavne narodne pobožnosti, vladika žički Justin je 3. avgusta 2015. g. odslužio Svetu arhijerejsku Liturgiju uz sasluživanje sveštenika namesništva račanskog – namesnika protojereja Gorana Milinkovića i jereja Vladimira Maleševića, kao i uvaženih gostiju iz užikog namesništva – užičkog namesnika protojereja-stavrofora Miloša Bosića i protojereja-stavrofora Milića Dragovića.

Na besedi za vreme Liturgije, vladika se vernima obratio toplim i poučnim očinskim rečima. Govoreći o naznačenju čoveka i o tome da je svrha stvaranja radost života u zajednici sa Bogom, vladika Justin je pozvao sve prisutne da izdrže sve nevolje ovog sveta, poredeći ih sa Hristovim mukama, ukazavši da je posle Hristovog stradanja došlo Vaskrsenje, te da će i tako nakon muka ovog života doći radost zajedničke trpeze sa Gospodom i sa svim svetima. Kako smo već i naučili i navikli se vladika je nastavio i produbio svoju besedu i prilikom deljenja nafore. Vladika je ovde još jednom iskazao radost zbog dolaska na ovo molitveno mesto koje ga je posebno privuklo, a zatim je podrobno govorio o značaju zajednice, ali ne bilo kakve, već zajednice sa Hristom, u Crkvi i o Svetoj Liturgiji kao mestu stvaranja zajednice. Stoga je posebno istakao značaj što češćeg pričešćivanja, pozivajući vernike da se pripremaju za pričešće postom i molitvom, ali i čitavim svojim životom.

Solotuša5

Nakon odslužene Svete arhijerejske Liturgije, u čast vladikine posete pripremljen je kratak kulturni program u kom je između ostalih učestvovalo i Kuturno umetničko društvo „Milenko Topalović“ iz Bajine Bašte, nakon čega je postavljena trpeza i posluženje za Episkopa, sveštenike i verni narod.

Izvor: Srpska Pravoslavna Eparhija Žička

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena