Sokolarica za slobodno penjanje i spuštanje niz stenu

0 890

Slobodno penjanje je disciplina modernog vremena, hrabrih i sposobnih penjača koji uživaju u osvajanju litica. U regiji Zapadna Srbija ima mnoštvo smerova koji se za to koriste.

Na području Bajine Bašte u ponudi su dva smera za slobodno penjanje, od 25 i 50 metara, oba na vidikovcu Sokolarica. “Osnovna karakteristika slobodnog penjanja je što u njemu nije dozvoljeno korišćenje opreme za penjanje, već se koristi vlastita snaga i spretnost, a oprema služi isključivo za osiguranje od padova“, navode o tome na sajtu tara-planina.com. .

Atraktivna disciplina je i “abzail“, spuštanje niz stenu, a planina Tara je prepuna za to pogodnih lokacija.  Reč je o tehnici spuštanja niz uže i stenu uz pomoć odgovarajuće opreme. “Kao tehnika se koristi kada je litica, nizbrdica, stena suviše strma da bi se niz nju bezbedno spustili bez dodatnog obezbeđenja. Najatraktivnija lokacija za “abzail“ je vidikovac Sokolarica, najmanji smer je 25 metara na kome se zajedno sa instruktorom uče osnovne stvari o alpinizmu. Kada instruktori procene da je savladana najmanja litica prelazi se na sledeću (od 50 m, 75 m, 100 m).

Foto: Arhiva PK „Tara“

Što se tiče ostalih područja regije Zapadna Srbija, idealna za osvajanje stenovitih planinskih litica i uživanje u prirodnim atrakcijama je Ovčarsko-kablarska klisura. Tu za ljubitelje slobodnog penjanja i drugih ekstremnih sportova KES “Armadilo“ organizuje obuke, okuplja sportiste i zaljubljenike u prirodu i teško pristupačne terene. Na ovom području evidentirano je preko 50 smerova za penjanje različite težine. Ovde na Kablaru do pećine Turčinovac izgrađena je i prva “via-ferata“ (staza po stenama sa uklesanim čeličnim merdevinama) u Srbiji, duga oko 60 metara, sa visinskom razlikom 45 metara. Poslednjih godina aktuelna je nova disciplina “draj tuling“ (rekreaciono penjanje na suvoj steni), a jedno od kola međunarodnog prvenstva Slovenije, Hrvatske i Srbije održava se na Kablaru.

U Užicu sportsko-penjački klub “Stari grad“ svoje aktivnosti uglavnom sprovodi na prirodnim stenama u klisuri reke Đetinje. Prva lokacija je ispod užičkog Starog grada, gde imaju dva prilaza sa oko 40 smerova. Na lokaciji Velika brana u dva sektora ima 26 smerova, a na lokaciji Sunčani vir je jedan smer, s tim što je u planu još nekoliko. U užičkom kraju je i penjačka lokacija Potpećka pećina gde postoji 15 smerova. Ima i jedna veštačka stena za penjanje, i to u sportskoj dvorani “Veliki park“.

U ivanjičkom kraju obeleženo je za slobodno penjanje 48 smerova na Mučnju, dok se u Prijepolju koriste tri veštačke, te osam prirodnih stena za tu namenu.

(objavljeno u elektronskim novinama TO regije Zapadna Srbija)

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena