Širok pogled s vidikovca

0 368

Ako se po čemu izdvaja regija Zapadne Srbije, poznata po posećenim turističkim planinama, selima i pećinama, onda su to svakako vidikovci. Uređena mesta na uzvišenjima s kojih se nadaleko pogled širi i uživa u prizorima. Takvih vidikovaca je čak 28 na ovom području, na raznim tačkama i odredištima.

Neki od njih, poput Banjske stene na planini Tari ili vidikovaca Molitva i Veliki vrh nad meandrima Uvca, izuzetno su posećeni, van naših granica su se pročuli. Turizam Srbije se i tim atraktivnim prizorima promotivno svetu predstavljao. Pišu da je po anketi TOS-a, napravljenoj među turistima, Banjska stena bila jedan od tri najposećenija domaća lokaliteta u 2020. godini.

Vidikovac Banjska stena, snimio: S. Jovičić

Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, kako za “Magazin“ kazuje njen direktor Miroslav Rađen, ključne korake na izgradnji i opremanju vidikovaca preduzela je tokom 2016. i 2017. godine.

– Mi smo u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama, zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma, tada uredili 16 vidikovaca u turističkim centrima ovog dela Srbije. Od njih, četiri vidikovca opremljena su panoramskim teleskopima. Potvrdilo se u godinama koje su sledile da je vredelo ulagati u sve te poduhvate, važne dodatne sadržaje turističke ponude. Vidikovci našeg kraja postali su veoma posećena mesta, sa njih turisti rado posmatraju okolinu i uživaju u izuzetnom pogledu. Što se posebno pokazalo u ovo doba pandemije, kada se veliki broj posetilaca odmarao u ovim krajevima čiste prirode, pridodajući boravak na vidikovcima tom zdravom i aktivnom odmoru – ističe Rađen.

Lepota i raznovrsnost prizora u regiji Zapadna Srbija čini da pogledi s visine ovde bude upečatljivi. Da obuhvate širinu prostora prelazeći preko naselja, brda i polja, reka i jezera, vrhova i kanjona, impresivnih pejzaža. Mnogi su već posetili poznate vidikovce na Tari, meandre Uvca posmatrali sa Velikog vrha i Molitve, prostranstva Zlatibora sa Tornika i Gradine, čuvenu Kućicu na Drini sa bajinobaštanske obale, meandre Zapadne Morave sa visa Kablara, varoš Prijepolje sa Sokolice, Arilje sa Klokoča, grad Užice sa Zabučja…

 

Jedan od najčešće fotografisanih prizora je s vidikovca Banjska stena na Tari. Od Mitrovca je udaljen šest kilometara, sa njega puca pogled na kanjon Drine, jezero Perućac, beskrajne šume Tare. U blizini je vidikovac Bilješka stena, na 1.255 metara nadmorske visine, s koga se može videti i Pančićeva omorika. Poznata u bajinobaštanskom kraju je Kućica na Drini, mnogi turisti dolaze da je vide, pa je vidikovac-platforma napravljena na mestu odakle turisti često slikaju to neobično zdanje.

Vidikovac na Zabučju kod Užica, snimio: S. Jovičić

Sa brda Zabučje, gde je uređen plato i postavljen panoramski teleskop, kao na dlanu se vidi Užice u kotlini i zidine srednjovekovnog Starog grada. Užičkom području pripada i Mokra Gora, u kojoj je uska turistička pruga “Šarganska osmica“ usred prelepih predela planine Šargan. Tu su pored dva vidikovca: jedan iznad železničke stanice Jatare, a s drugog zvanog Krst vide se dva nivoa uske pruge i tuneli na “osmici“.

Na najposećenijoj planini Srbije Zlatiboru vidikovci su na četiri mesta: kod najvišeg vrha Tornika, brdu iznad Čajetina zvanom Gradina, na Obadovom brdu u blizini lokaliteta Oko i iznad sela Dobroselica. Zlatar ima dva zanimljiva vidikovca: Hodžina stena je na Zebinovcu u Novoj Varoši, a Savina stolica, nazvana po legendi o odmorištu Svetog Save, nalazi se u selu Debelji i nudi impresivan pogled na Zlatarsko jezero.

Pogled sa vidikovca Molitva na meandre Uvca, snimio: S. Jovičić

Sjenički vidikovac Veliki Vrh jedan je od najpoznatijih panoramskih prizora u Srbiji, uzdiže se iznad meandara Uvca i Ledene pećine. Tačno naspram njega je Molitva, vidikovac s koga je izuzetan pogled na Sjeničko jezero, meandre i rezervat prirode. Sa uzvišenja Sokolica, gde je lepo uređen plato do koga vode asfaltni put i planinarske staze, posmatra se grad Prijepolje.

Zlatar posmatran sa vidikovca, snimio: S. Jovičić

Atraktivna Ovčarsko-kablarska klisura ponosi se ne samo izuzetnim prirodnim lepotama, već i sa četiri svoja vidikovca. Vidikovac na vrhu Kablara gleda na “uklještene“ meandre Zapadne Morave i širi se nadaleko ovim prostorom “srpske Svete Gore“. Sa onoga na planini Ovčar, do koga vodi pešačko-planinarska staza duga 16 kilometara, pruža se čaroban pogled na klisuru. Ovde su još dva vidikovca: iznad puta od Ovčar Banje ka Vidovi vidikovac Pejice gleda na istoimeno rečno poluostrvo, a vidikovac Treći meandar je na uzvišenju iznad Vidovskog tunela.

Vidikovac zvani Krst kraj uske pruge na Šarganskoj osmici, snimio: S. Jovičić

U ovoj regiji su i dva kod Arilja: iznad naselja je vidikovac Klokoč, a drugi je na ovdašnjem uzvišenju Gradina. U požeškom kraju najlepši pogled na pitome udoline je sa Tometinog polja. Na  ivanjičkom području vidikovci su u Kušićima, s koga se vide okolne planine, i na Mučnju (najviši vidikovac, na 1.534 metra) gde rado dolaze mnogi ljubitelji aktivnog odmora. Živopisni kosjerićki kraj, turistima uvek zanimljiv, ima tri vidikovca: Kozomor u okolini Kosjerića, Mali Povlen na 1.347 metara i Paljba u blizini Divčibara.

(objavljeno u “Politikinom“ dodatku “Magazinu, autor Branko Pejović)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena