Rešiti problem divljih deponija u slivu Drine

0 419

Reka Drina postaće kompletan turistički proizvod tek nakon što bude rešen problem divljih deponija u njenom slivu, zaključak je sa današnje radionice o razvoju turizma na području sliva Drine u BiH, koja je održana u Višegradu u okviru kampanje o izgradnji javne svesti o tom području u BiH, koju sprovodi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara.

Višegrad Foto: Drina Info
Višegrad Foto: Drina Info

Na radionici je raspravljano o razvoju turizma, izazovima i preprekama, kao i o kulturno-istorijskim spomenicima u slivu Drine, a jedan od važnijih zaključaka je poboljšanje ekološke svesti stanovništva.

Učesnike radionice pozdravio je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je izrazio nadu da će problem divljih deponija u slivu Drine biti rešen i dodao da je održan i sastanak predstavnika Srbije, Crne Gore i BiH, ali da još nema povratnih informacija o tome dokle se stiglo sa rešavanjem ovog problema.

Načelnik Odeljenja za prirodno nasleđe u Republičkom Zavodu za zaštitu kulturnih i prirodnih dobara Dragan Kovačević rekao je da se, ako se u bilo kom segmentu uništi deo prirodnog ili kulturnog nasleđa, smanjuje njegova vrednost.

On je istakao da je Zavod poslednjih godina mnogo radio na slivu Drine, što govori i uspostavljanje nacionalnih parkova „Drina“ u Srebrenici, „Prača“ u Rogatici, a tu su i nacionalni parkovi „Tara“ i „Sutjeska“, kao i mnoštvo kulturnih dobara poput ćuprije u Višegradu.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je novinarima da hitno treba da se podigne ekološka svest građana, a zatim i da se reši problem divljih deponija.

„To je međunarodni problem koji se ne može rešiti bez učešća svih bitnih činilaca tri zemlje. Rešavanjem tog problema, Drina će postati kompletan turistički proizvod i razlog zbog kojeg turisti dolaze ne samo u Višegrad, nego i u ovu regiju“, naglasila je Todorovićeva.

Predstavnik opštine Foča Mladen Mandić rekao je da upravo na području te lokalne zajednice i nastaje reka Drina i da je plan da se postavi i kolektor za prečišćavanje otpadnih voda nizvodno ovom rekom, ispod Kazneno-popravnog zavoda.

Projekat upravljanja slivom reke Drine na zapadnom Balkanu, čija je vrednost 8,4 miliona dolara, finansira se podjednako iz Specijalnog fonda za klimatske promene /SCCF/ i Globalnog fonda za zaštitu životne sredine /GEF/.

Izvor:SRNA

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena