Razgovori o turističkoj saradnji u Podrinju

0 552

Delegacija opštine Bajina Bašta imala je u utorak sastanak na Jahorini sa direktorom Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejanom Ljevnaićem, a glavna tema je bila saradnja u turizmu u srednjem Podrinju jer će u naredom periodu Olimpijski centar preuzeti upravljanje Andrićgradom u Višegradu. Delegaciju Bajine Bašte činili su Milenko Ordagić, pomoćnik predsednika opštine Bajina Bašta za turizam, omladinu i sport, Siniša Spasojević ispred Turističke organizacije „Tara-Drina“ i Goran Glišić, vlasnik i direktor Turističke agencije „Taraturs“ koja je dosad u najvećoj meri promovisala „čarobni turistički prsten“ i dosta uradila na turističkom  povezivanju Bajine Bašte i Višegrada.

Foto: SRNA

Ljevnaić je rekao da sa opštinom Bajina Bašta postoje zajedničke ideje, te da ih rukovodstvo Olimpijskog centra podržava. On smatra da bi pravljenjem gondole od Perućca do Mitrovca turistički program u ovom kraju dobio jedan novi kvalitet.

– Izgradnjom gondole zaokružili bismo „čarobni prsten“ koji bi išao od Višegrada do Bajine Bašte, pa dalje sa Bajine Bašte na Taru, te sa Tare do Zlatibora i preko Mokre gore – objasnio je Ljevnaić i podsetio da Olimpijski centar „Jahorina“ uskoro preuzima upravljanje Adrićgradom, te da je u toku faza planiranja.

– Cilj nam je da gosti, koji dođu na Jahorinu, na Zlatibor i borave po sedam dana, bar dva dana borave i u toj regiji. Najpre mislim na Andrićgrad, Višegrad, Bajinu Baštu – rekao je Ljevnaić.

On je naglasio da je namera napraviti jednu potpuno novu turističku regiju.

– U taj deo Jugoslavije, u posednjih 50 godina najmanje se ulagalo i to je naša najveća prednost jer je netaknuta priroda. To je biser Evrope – poručio je Ljevnaić.

Ljevnaić kaže da se energijom, kojom je i Jahorina zaživela, može napraviti jedna velika evropska atrakcija.

On ističe da je odluka da Andrićgrad bude dodeljen na upravljanje Olimpijskom centru novi izazov koji će sa postojećom energijom biti realizovan i koji će spojiti Republiku Srpsku i Srbiju turističkim projektima.

Pomoćnik predsednika opštine Bajina Bašta za turizam, sport i omladinu Milenko Ordagić zahvalio je Ljevnaiću za inicijativu da i ova opština bude uključena u projekat.

– Pored Gondole, to je jedna šira turistička priča i sveobuhvatna saradnja koju želimo da uspostavimo . Zaista smo počastvovani pozivom i nadamo se da ćemo uspeti to da i realizuemo – rekao je Ordagić.

On je rekao da je turizam Bajinoj Bašti veoma važna grana i da kroz saradnju u turizmu cela regija može mnogo dobiti na kvalitetu turističke ponude kao i generisati mnogo veće prihode od turizma.

Siniša Spasojević iz Turističke organizacije „Tara – Drina“ izrazio je zadovoljstvo inicijativom za saradnju u oblasti turizma i naveo da smatra da je ovo odlična prilika da se kroz saradnju dve države realizuju ozbiljni infrastrukturni projekti ali i da se obejdini turistička ponuda u jednom od najlepših regiona Evrope.

– Na neki način ovim se stavlja se fokus na srednje Podrinje i daje se jedna novi impuls u turizmu. Drago nam je da u skorije vreme na drugoj strani imamo veoma raspoložene za saradnju ljude koji će voditi Andrićgrad i da čuveni čarobni turistički prsten uspešno zaokružimo.  Ovo je jedna šira priča u turizmu između Srbije i Republike Srpske, a naše je zadovoljstvo da je destinacija Tara Drina Bajina Bašta u centru tih planova. – rekao je Spasojević.

Goran Glišić iz Agencije „Taraturs“ preneo je svoja iskustva vezano za realizaciju programa „čarobni turistički prsten“, izneo predloge na osnovu dugogodišnjeg rada na turističkom spajanju Bajina Bašte i Višegrada i izrazio nadu da će se ovaj projekat uspešno realizovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena