Rasprava o medijskoj strategiji u Čačku: Kakvi će nam biti mediji u narednih pet godina zavisi i od nas

0 71

Radna grupa koju je formirala Vlada Srbije, završila je krajem decembra prošle godine svoj rad na pisanju nacrta nove Medijske strategije Srbije za narednih pet godina.

Stalni član Radne grupe bio je i urednik „Ozon presa” Stojan Marković kao predstavnik „Lokal presa”, članice Medijske koalicije koju čine NUNS i „Lokal pres”, dok su stavove Udruženja medija i medijskih radnika (UMMR) na raspravama o važnim delovima strategije zastupali Gvozden Nikolić i Vukica Lazović iz Glasa zapadne Srbije.

U raspravama na izradi nacrta nove Medijske strategije učestvovali su i Čačani, Vladimir Milosavljević (Telemark) ispred Udruženja kablovskih distributera Srbije i Svetlana Kojanović ispred ANEM-a.

Mediji naslovna
Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije sprovodiće javnu raspravu o Nacrtu strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, u periodu od 30. januara do 01. marta 2019. godine.

Rasprava o predloženom Nacrtu strategije vodiće se na okruglim stolovima, koji će se održati u svega četiri grada, među kojima je Čačak (25.februara u 12 sati).
Okrugli sto u Novom Sadu je 19. februara, u Nišu 22. februara i Beogradu 27. februara ove godine.

Borba protiv medijskog mraka ili dalje uništavanje medijske scene

Inače, ovo je drugi nacrt strategije koji je predložen za 18 meseci. Izrada prve strategije oborena je od strane neformalne grupe (NUNS, „Lokal pres”, ANEM, NDNV i ASMEDI) jer su se zalagali za brisanje Tanjuga i povlačenje države iz dve najstarije i najveće medijske kuće u Srbiji, „Politike” i „Večernjih novosti”, čemu bi krajnji ishod bio verovatno katanac na vrata ili tajkunizacija.

,,Naše udruženje, zajedno sa Medijskim savezom Srbije (PROUNS, DNV, SINOS,UMMR) usprotivilo se takvim rešenjima i dalje će ostati na stanovištu da su Tanjug, „Novosti” i „Politika” brendovi i medijsko srce Srbije. Njihovim urušavanjem srpska medijska scena izgubila bi mnogo u nepovrat, kao što se to dogodilo 2008. godine kada su ista medijska udruženja gurnula lokalne medije naglavačke u ponor i tajkunizaciju. Mnogi nisu zaboravili onaj sat na sajtu NUNS – a koji je odbrojavao poslednje minute i sekunde do haotične privatizacije gde su televizije, novine i radio stanice sa decenijskim ugledom kupovali stolari, drvoseče, pekari. Radnici i novinari završili su u trafikama ili malinjacima a samo mali broj uspeo je da se izvuče iz te apokalipse i pokrene svoje medije. Danas ti isti, NUNS, „Lokal pres”, ANEM, NDNV i ASMEDI hoće da sahrane tri najveće medijske kuće i ne smemo im to dozvoliti zarad nekakvih ličnih i ko zna sve čijih interesa. Stoji i pitanje da li oni isti koji su pisali takvu mogu ponuditi dobra rešenja za novu Strategiju i može li im se verovati? U predhodnoj Strategiji bilo je predviđeno pet regionalnih javnih servisa, ali na tome se ništa nije uradilo. Zašto? Nema razloga da samo u Srbiji ne važe pravila koja važe u Evropskoj uniji.

Naš stav, bez obzira ko je pisao predlog, je da podržimo sve ono što je dobro za srpske medije, od najmanjeg lokalnog pa do nacionalnog. Zbog toga pozivamo sve kolege koje se bave ovim poslom da uzmu učešće u veoma važnoj raspravi koja se tiče položaja medija u narednih pet godina“ – kaže Gvozden Nikolić, osnivač i predsednik Udruženja medija i medijskih radnika koje okuplja 23 lokalna medija i broji oko 100 aktivnih članova, poslenika javne reči.

Izvor: Glas Zapadne Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena