Promocija hronike „Okletac na krivoj Drini“

0 301

Prva promocija hronike OKLETAC NA KRIVOJ DRINI nastavnika i hroničara ovog kraja Mitra Josipovića održaće se kod Crkve u Oklecu na Ivanjdan, 7. jula 2022. godine. Ova knjiga donosi mnogo informacija o istoriji, sadašnjosti, ljudima, rodoslove okletačkih familija i zanimljive priče o ovom lepom podrinskom selu. Kao što dr Slobodan Jakovljević piše u recenziji dragocena je ne samo za Oklečane i njihove potomke već i za istoriju srpskog naroda u celini.

Na predstavljanju knjige će govoriti recezenti pukovnik Slavko Jevđenić i novinar i hroničar Obrad Dodić i autor Mitar Josipović. Promocija počinje u 10 časova nakon bogosluženja i pomena Oklečanima poginulim u ratovima koje će početi u 8 časova.

Po završetku promocije knjige prisutne očekuje nastup pevačke grupe „Složna braća“ iz Svojdruga i koktel.

OKLETO – PROKLETO

Jedna srednjovekovna legenda pripoveda da je u svoje vreme kroz Okletac, obilazeći svoju Despotovinu, prolazila despotica Irina Branković-Kantakuzin, u narodu poznata kao Prokleta Jerina. Baš tu, u Oklecu, kola joj se zaglave u blatu i polome. Ljuta Despotica zapita prisutne seljake koji su se tu zatekli:
– Koje je ovo mesto?
– Okletac, vaša milosti – odgovoriše seljaci u horu.
– Okletac – Prokletac – prosikta besna vladarka.
Od tada u narodu osta uzrečica okleto – prokleto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena