Preti li projekat „Srebrenica distrikt”

Srebreničani i Dobojlije ponovo izlaze na izbore, a Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika podneo je krivičnu prijavu protiv članova CIK-a i sudija Apelacionog Suda BiH

0 377

SARAJEVO – Centralna izborna komisija BiH (CIK) odlučila je, mesec dana nakon što je poništila rezultate lokalnih izbora u Srebrenici i Doboju (održanih 15. novembra prošle godine), da se izbori u tim mestima ponovo održe 21. februara. Poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju, zbog navodnog kršenja Izbornog zakona BiH, podržao je i Sud BiH, odbacivši brojne žalbe koje su uložene na odluku CIK-a.

Opština Srebrenica Foto: Drina Info

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika podneo je pre dva dana krivičnu prijavu protiv šest članova CIK-a i troje sudija Apelacionog Suda BiH, koje smatra odgovornim za poništavanje novembarskih rezultata. Marko Šukalo, savetnik za pravna pitanja lidera SNSD-a, kaže da se krivičnom prijavom „štite interesi Republike Srpske i stvaraju pretpostavke da pravdu potraže i na međunarodnim sudovima.

Na novembarskim izborima najviše glasova za načelnika Srebrenice i gradonačelnika Doboja osvojili su kadrovi SNSD-a Mladen Grujičić i Boris Jerinić, koji su i u prošlom mandatu bili na tim pozicijama. Lideri svih srpskih političkih stranaka u Srebrenici potvrdili su da će i na ponovljenim izborima dati jedinstvenu podršku Grujičiću, kao zajedničkom kandidatu Koalicije „Zajedno za Srebrenicu”.

„Najvažnije je da smo ostali svi zajedno kao na početku izborne kampanje i ostaje nam da dokažemo da su rezultati poništenih izbora bili validni i da ćemo ostvariti još ubedljiviju pobedu”, izjavio je Grujičić, napomenuvši da je „neprimereno da se na ovakav način prekraja izborni rezultat i poništava njegova pobeda sa 1.200 osvojenih glasova više od bošnjačkog kandidata Alije Tabakovića”.

Za odluku CIK-a da poništi izbore u Srebrenici razumno objašnjenje nema ni Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH. Uz isticanje činjenice da na dan izbornog procesa u toj lokalnoj zajednici „nije bilo nijedne žalbe”, on kaže da formalno gledano nije bilo moguće pokrenuti proces poništavanja. „Ali, u nemogućoj BiH, sve je moguće”, poručuje Dodik.

Mnogi su mišljenja da se iza odluke CIK-a da poništi izbore u Srebrenici krije opasna priča i davnašnji plan Bošnjaka da Srebrenicu izdvoje iz Republike Srpske i dodele joj status distrikta. Banjalučka ATV objavila je pre neki dan da je taj projekat „na snazi godinama” i da je „prvi pokušaj propao 2014. godine”, kada su održani opšti izbori u BiH, a „drugi 2016. godine”, kad je za načelnika Srebrenice izabran Srbin.

Prema saznanjima ATV-a, projekat „Srebrenica distrikt” je „stvaranje pozicije za zauzimanje šire teritorije Srpske, od Srebrenice, preko Kozluka, do Foče, tokom reke Drine”, dakle prostora koji „obiluju rudama železa, cinka, olova, zlata, srebra, boksita i litijuma”.

Nakon što je CIK objavio datum ponovnog održavanja izbora u Srebrenici, predsednik SNSD-a u toj lokalnoj zajednici Radomir Pavlović pozvao je birače da izađu na izbore i da imaju u vidu da je Koalicija „Moja adresa Srebrenica”, koja okuplja Bošnjake s tog područja, najavila da je „njen cilj da se izmeni izborni zakon za Srebrenicu i da se ona proglasi distriktom”. Poruke Bošnjaka da „Srbi ne mogu vladati Srebrenicom” za Pavlovića su „diskriminatorske i neprihvatljive”.

Zagovornicima ideje o izdvajanju Srebrenice srpski član Predsedništva BiH poručio je da o tome mogu samo da sanjaju. „Od toga, naravno, nema ništa. Srebrenica jeste i ostaće deo teritorije Republike Srpske. Ukoliko bi bilo kakva inicijativa došla, o njoj se neće ni razmišljati”, izričit je Dodik.

Dušanka Stanišić

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena