BAJINA BAŠTA: Premijerno predstavljanje knjige „Zablude srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića

0 101

Knjiga istoričara Dejana Ristića, pod naslovom ,,Zablude srpske istorijeʼʼ, po prvi put biće predstavljena u četvrtak 10. septembra 2020. godine sa početkom u 19 časova u galeriji Ustanove ,,Kulturaʼʼ u Bajinoj Bašti (ul. Miloša Obrenovića br. 24).

Tom prilikom će biti predstavljena i knjiga istog autora pod naslovom ,,Mitovi srpske istorijeʼʼ budući da ta dva naslova predstavljaju jedinstvenu tematsku i istoriografsku celinu.

O knjigama će govoriti istoričarka umetnosti Jasna Stanković i istoričar Dejan Ristić. Obe knjige objavila je renomirana beogradska izdavačka kuća ,,Vukotić mediaʼʼ.

Nakon velikog uspeha knjige istoričara Dejana Ristića pod naslovom ,,Mitovi srpske istorijeʼʼ, koja je za manje od godinu dana objavljena u tiražu od bezmalo deset hiljada primeraka, doživevši predstavljanja u više od tridesetak gradova i nekoliko država, kao i u više od stotinu srpskih i inostranih medija, pred čitaocima se nalazi njen nastavak pod nazivom ,,Zablude srpske istorijeʼʼ.

Zaslugu za nastanak ove knjige ima izuzetno veliki broj čitalaca i izdavačka kuća ,,Vukotić mediaʼʼ koji su inicirali i podržali autora u istraživačkom radu čiji je rezultat knjiga koja iz ugla istorijske nauke analizira neke od najznačajnijih mitova, nepoznanica i istorijskih zabluda naše mnogovekovne, burne, slavne i velike nacionalne istorije.

 Zablude srp.ist-korice

Da li postoji ,,srpski, odnosno kalendar Svetog Save Iʼʼ?

Da li još uvek mislite da je hrabri Miloš Obilić rasporio Murata I Pravednog na Kosovu polju?

Da li je srpska carica Jelena bila jedina žena koja je ikada kročila nogom na tlo Svete Gore Atonske?

Da li je uistinu car Napoleon I izrekao laskave reči o voždu Karađorđu?

Šta se zapravo dogodilo u Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine i gde je nestala nadaleko čuvena spomen-ploča iz zdanja Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi?

Da li je u zimu 1915/1916. iz albanskih luka srpske junake prevozila lađa francuska ili italijanska?

Ko je uistinu bio tvorac čuvenog osvrta vojvode Živojina Mišića o Hrvatima?

Ponavljate li još uvek da Josip Broz Tito nikada nije posetio Spomen-područje ,,Jasenovacʼʼ?

Sličnih pitanja, nedoumica, nepoznanica ili verovanja ima na pretek.

Istoričar Dejan Ristić, prvom i veoma popularnom knjigom pod naslovom ,,Mitovi srpske istorijeʼʼ naučnim dokazima razvejao je neke od naših najznačajnijih mitova i vratio nas bistrim i istinitim izvorištima nauke.

Ovom knjigom, sazdanom na naučnim saznanjima i otkrićima, u 20 poglavlja ide još dalje, dublje i ubedljivije sa ciljem da naše istorijske zablude i nepoznanice iznese pred nas.

Istorijske nepoznanice i zablude, kao i pseudoistorijske tvrdnje neumitno se povlače pred neumoljivim naučnim istinama i činjenicama.

U stvaranju mitomanskih priča, izmišljotina i falsifikovanja prošlosti otišlo se predaleko. Krivotvori se naša slavna istorija i time se urušava i negira identitet nacije i ugrožava njen opstanak.

Ovi uzbudljivi i autentični istorijski eseji predstavljaju rezultat obaveze nauke i istraživača da se veličanstvena viševekovna istorija srpskog naroda rastereti i oslobodi teškog tereta mitomanije i istorijskih zabluda.

Autor svih ilustracija u ovoj knjizi je, kao i u slučaju ,,Mitova srpske istorijeʼʼ, jedan od najistaknutijih srpskih i evropskih grafičara mlađe generacije dr Nikola Radosavljević.

B.Basta-poster

Drina info portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena