Premijera „Čarobnog turističkog prstena“

0 426

Proteklog vikenda u Bajinoj Bašti je organizovana velika trodnevna promocija „Čarobnog turističkog prstena“ – jedinstvene kružne ture koja povezuje putovanje kanjonom reke Drine, prugom uskog koloseka i drumom kroz Nacionalni park Tara uz posete najatraktivnijim prirodnim i kulturno-istorijskim lokalitetima na prostoru srednjeg Podrinja. Skoro dve stotine predstavnika medija, turističkih agencija i institucija iz oblasti turizma bili su gosti  Bajine Bašte odakle počinje i gde se zatvara ovaj jedinstveni turistički prsten. Organizator promotivne akcije je bila turistička agencija „Taraturs“ iz Bajine Bašte u saradnji sa BB Klekovačom i „Cepter hotelima” . Od ideje do realizacije spajanja u prsten turističkih bisera Srbije i Republike Srpske u ovom regionu prošlo je puno godina ali je vredelo čekati  da se dobije jedan od najatraktivnijih turističkih programa u ovom delu Evrope.

Krstarenje Drinom naslovna Foto Drina Info
Krstarenje Drinom Foto: Drina Info arhiva

Ova kružna tura obuhvata vožnju čuvenom turističkom prugom uskog koloseka od Višegrada do Mokre Gore sa pauzom u manastiru Dobrun,  posetu Drvengradu u Mokroj Gori, odlazak drumom u Nacionalni park Tara i Bajinu Baštu. Potom sledi plovidba brodom jezerom Perućac i prelepim kanjonom reke Drine, obilazak Višegrada, mosta Mehmed-paše Sokolovića, Andrićgrada i drugih znamenitosti na tom području.

Foto: Drina Info
Foto: Drina Info

Promotivni program u kome je učestvovalo preko 50 novinara iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Republike Srpske,  Bosne i Hercegovine,  Hrvatske i Crne Gore je počeo u petak,  13. aprila, dolaskom u hotel „Cepter Drina“ u Bajinoj Bašti. Pored „sedme sile“ 150 predstavnika turističkih agencija iz Srbije i država regiona kao i predstavnici državnih institucija iz oblasti turizma iz Srbije i Republike Srpske je uzelo  učešće na premijeri programa „Čarobni turistički prsten“.

Foto: Drina Info
Foto: Drina Info

Posle lagane šetnje centrom Bajine Bašte od hotela Drina do čuvene destilerije BB Klekovača uveče je upriličen  obilazak pogona i upoznavanje sa kompletnim procesom proizvodnje rakija. Uz stručna objašnjenja tehnologa novinari su imali priliku da degustiraju najpoznatije rakije iz Bajine Bašte. BB klekovača se pokazala kao izuzetan domaćin i uz upoznavanje sa načanom proizvodnje rakije gosti su imali priliku da probaju i brojne koktele dok je na galeriji BB Klekovače pripremljena tematska večera sa brojnim specijalitetima. Uz muzički program predstavljena je ekskluzivna premijum rakija „Baština 1858“ koja je proizvedena u ograničenoj seriji od 1858 boca kao simbol godine kada je Bajina Bašta zvanično dobila status varošice.

Foto: Drina Info
Foto: Drina Info

U subotu posle doručka gosti su se  podelili u dve grupe i iz Bajine Bašte krenuli  u „čarobni turistički prsten“ ali različitim smerovima. Prva grupa je sa jezera Perućac brodom Grizli 2 zaplovila kroz prelepi kanjon reke Drine ka Višegradu. Po dolasku u grad čuvene ćuprije iznenađenje u obilasku Andrićgrada je bio nastup poznatog glumca Tihomira Stanića u ulozi nobelovca Ive Andrića.  Posle pauze u Višegradu i obilaska neimarskog remek dela iz XVI veka koje prelepim lukovima spaja dve obale Zelenike sa železničke stanice gradića u Podrinju krenulo se vozom ka Mokroj Gori. Pauza u vožnji čuvenom prugom je organizovana u manastiru Dobrun gde su se posetioci u prelepom ambijentu upoznali sa istorijatom ove svetinje. U Mokroj Gori su učesnici programa uživali u čarima Drvengrada  a iz filmskog grada Emira Kusturice su se kroz selo proroka Tarabića i preko Tare autobusima vratili u Bajinu Baštu. Druga grupa je imala isti program ali u suprotonom smeru pa se iz Bajine Bašte krenulo za Mokru Goru i  Drvengrad a posle voza, Višegrada i plovidbe brodom kroz kanjon koji spaja dva nacionalna parka prsten se zatvara u Perućcu odakle su se autobusima učesnici vratili u Bajinu Baštu.

Foto: Drina Info
Foto: Drina Info

Trećeg dana promocije, u nedelju, 15. aprila, organizovana je poseta muzeju Nacionalnog parka Tara, zatim srednjevekovnom manastiru Rača, obilazak čuvene kućice na Drini i odlazak na najlepši srpski vidikovac – Banjsku stenu. Ručak na kraju programa je bio organizovan za sve učesnike u idiličnom ambijentu restorana „Vrelo“ na ušću istoimene rečice u Drinu.

Mokra Gora stanica naslovna Foto Drina Info
Foto: Drina Info

Na ovaj način zvanično je počeo da funkcioniše program  „Čarobni turistički prsten“ a predstavnici medija i turističkih agencija nisu krili oduševljenje velikim brojem zanimljivih sadržaja koji su ukomponovani u jednu celinu. Već postoji ogromno interesovanje kako domaćih turista tako i organizovanih grupa iz Italije, Rusije, Nemačke i Slovenije za ovaj program koji između ostalog spaja i dva nacionalna parka – Taru u Srbiji i Drinu u Republici Srpskoj. Pregled programa „Čarobni turistički prsten“ sa satnicom možete pogledati ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena