Potpisan sporazum o realizaciji projekta izgradnje tunela Kadinjača

0 967

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa predstavnicima kineske građevinske kompanije Power Construction Corporation of China Limited, a posle sastanka potpisani su značajni ugovori i sporazumi o realizaciji velikih infrastrukturnih radova. Za građane Podrinja i zapadne Srbije svakako je najvažnije potpisivanje sporazuma vezanih za izgradnju tunela Kadinjača i obilaznice oko Užica.

Foto: Instagram profil Predsednika Srbije

Posle sastanka, potpisan je Okvirni sporazum o realizaciji projekata izgradnje obilaznica oko Požege, Užica, Loznice i tunela ispod prevoja Kadinjača. Sporazum su potpisali predstavnici Vlade Srbije, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ i kompanije Power Construction Corporation of China Limited.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

– Tunel ispod prevoja Kadinjače jeste od presudnog značaja za zapadnu Srbiju, jer ovaj tunel u pravcu od 6,8 kilometara, skratiće put na pola sata, bez sepertina. Sa Tarom, i tim delom Podrinja, biće spojeno i Bajina Bašta imaće najlakši kontakt sa Užicem – rekao je predsednik Vučić.

Potpisivanju sporazuma danas prisustvovala je i predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić koja je za Drina Info izjavila da je današnji dan od od istorijskog značaja za građane opštine Bajina Bašta.

Foto: Grad Užice

Tunel kroz Kadinjaču nije više  decenijski san, već realnost i budućnost. Hvala predsedniku Republike Srbije i Vladi Republike Srbije što su prepoznali problem građana ovog dela zapadne Srbije i omogućili  uslove za bolji privredni i turistički razvoj opštine Bajina Bašta. – navela je Đurić

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Govoreći o Užicu predsednik  Vučić rekao je da kao jedno od najzagađenijih mesta, to više neće biti, jer će saobraćaj biti izmešten, kao i u Požezi, ali i Gornjem Milanovcu.

“Kada recimo idete na Ponikve i Kadinjaču morate da prođete kroz sami centar i potrebno vam je 15 minuta da napustite centar Užica. Sada ne, sada se ide obilaznicom ka Beloj Zemlji i kod Surduka se skreće desno, to je sada nova obilaznica i izlazi se na put za Kadinjaču odnosno za Bajinu Baštu. Time izmeštamo vozila iz centra Užica, izbegavamo saobraćajni haos u centru, time Užice koje je jedno od najzagađenijih mesta neće više biti na tom nivou zagađeno. Brinemo o tome kakav će vazduh ljudi da dišu, ali i omogućavamo brži protok za te ljude koji učestvuju u saobraćaju i neuporedivo lakši dolazak do Bajine Bašte i izlazak iz samog Užica. U prvoj polovini 2024. godine biće završena obilaznica oko Užica a do 2025. godine biće završen tunel ispod Kadinjače. U Užicu je gotova eksproprijacija i brzo kreću radovi. Posle ostaje da se urade centralne ulice da ih doteramo i sredimo, nema više velikih kamiona, nereda, saobraćajnog haosa, gužvi”. Zbog svega toga, ovo je veliki dan za ljude koji žive u Užicu i Bajinoj Bašti”, zaključio je predsednik Vučić.

Kako je dodao Gornji Milanovac će biti gotov 2023. godine, a 2025. godine biće gotov tunel ispod Kadinjače, na šta se čekalo 80 godina. Sada znamo kada će biti završeno. U Užicu počinju radovi, Požega će da se ubrza, u Milanovcu je već sve završeno – navodi predsednik.

– Kao vodeći svetski izvođač radova, iskoristićemo sve mogućnosti i iskustva u realizaciji projekata, kako bi ubrzali graževinske radove, kako bi sve bilo završeno kvalitetno i efikasno. Uvereni smo da ćemo uz podršku Vlade Srbije sve završiti na vreme – rekao je potpredsednik kineske kompanije Jang Fan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena