POLJOPRIVREDA: Neophodno jedinstvo i zadruga

0 708

Na sastanku predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Bajina Bašta, Opštinske kancelarije za pljoprivredu i zamenika predsednika opštine Miroslava Lukića, pokrenuta je incijativa za čvršće povezivanje granskih udruženja posle čega bi se moglo razmišljati o višem stepenu organizovanja na principu zadruga i zadrugarstva.
Učešće na ovom sastanku uzelo je Udruženje proizvođača jagodičasog voća „Malina“ , Udruženje za proizvodnju borovnice „BB borovnica“ i tri pčelarska udruženja „Polen“, „Omorika“ i „Tara“.
-Samo jedinstveni možemo nastupiti uz pomoć lokalne samouprave u zahtevima prema Ministarstvu poljoprivrede i drugim republičkim subjektima. Razjedinjene niko ne bi uzimao za ozbiljno. Zbog toga je potrebno za početak da udruženja formiraju zajedničku komisiju koja će sa predstavnicima opštinske vlasti ići na direktne razgovore gde god bude bilo potrebno. U međuvremenu udružanja treba da opštini dostave osnovne podatke o sebi, svom članstvu, prouzvodnji i iskažu šta im je u ovom trenuku potrebno za unapređenje rada. To će omogućiti da se naprave projekti i sa njima konkuriše za podsticajna sredstva- rekao je Miroslav Lukić.

Predstavnici poljoprivrednih udruženja na sastanku u opštini
Predstavnici poljoprivrednih udruženja na sastanku u opštini

Predsednik „Maline“ Radomir Gavrilović podsetio je da je pre četiri godine 12 malinara osnovalo opštu Zemljoradničku zadrugu „Bajina Bašta“, ali da je sve ostalo samo na papiru pa će se videti da li bi ona mogla da u nekom budućem periodu predstavlja asocijaciju poljoprivrednih udruženja. Prvi čovek „Omorike“ Rade Marjanović je podsetio da postoji i Pčelarska zadruga kojom je rukovodio Jovan Srećković, da su dobijena sredstva za pakirnicu, ali da ne zna šta se sa zadrugom sada dešava.
Odlučeno je da u komisiji poljoprivrednih udruženja budu Radomir Gavrilović, Predrag Petrović i predstavnik Opštinske kancelarije za poljoprivredu Ivan Marković .
Predsednici pčelarskih udruženja Slavko Petrović, Rade Marjanović i Veljko Milanović uputili su molbu malinarima i voćarima da ne vrše prskanja hemijskim sredstvima u vreme cvetanja biljaka jer time nanose štetu biljkama, a naročito pčelama bez čijeg oprašivanja nema uspešne proizvodnje.

V.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena