ПОЉОПРИВРЕДА: Неопходно јединство и задруга

0 864

На састанку представника удружења пољопривредних произвођача општине Бајина Башта, Општинске канцеларије за пљопривреду и заменика председника општине Мирослава Лукића, покренута је инцијатива за чвршће повезивање гранских удружења после чега би се могло размишљати о вишем степену организовања на принципу задруга и задругарства.
Учешће на овом састанку узело је Удружење произвођача јагодичасог воћа „Малина“ , Удружење за производњу боровнице „ББ боровница“ и три пчеларска удружења „Полен“, „Оморика“ и „Тара“.
-Само јединствени можемо наступити уз помоћ локалне самоуправе у захтевима према Министарству пољопривреде и другим републичким субјектима. Разједињене нико не би узимао за озбиљно. Због тога је потребно за почетак да удружења формирају заједничку комисију која ће са представницима општинске власти ићи на директне разговоре где год буде било потребно. У међувремену удружања треба да општини доставе основне податке о себи, свом чланству, проузводњи и искажу шта им је у овом тренуку потребно за унапређење рада. То ће омогућити да се направе пројекти и са њима конкурише за подстицајна средства- рекао је Мирослав Лукић.

Представници пољопривредних удружења на састанку у општини
Представници пољопривредних удружења на састанку у општини

Председник „Малине“ Радомир Гавриловић подсетио је да је пре четири године 12 малинара основало општу Земљорадничку задругу „Бајина Башта“, али да је све остало само на папиру па ће се видети да ли би она могла да у неком будућем периоду представља асоцијацију пољопривредних удружења. Први човек „Оморике“ Раде Марјановић је подсетио да постоји и Пчеларска задруга којом је руководио Јован Срећковић, да су добијена средства за пакирницу, али да не зна шта се са задругом сада дешава.
Одлучено је да у комисији пољопривредних удружења буду Радомир Гавриловић, Предраг Петровић и представник Општинске канцеларије за пољопривреду Иван Марковић .
Председници пчеларских удружења Славко Петровић, Раде Марјановић и Вељко Милановић упутили су молбу малинарима и воћарима да не врше прскања хемијским средствима у време цветања биљака јер тиме наносе штету биљкама, а нарочито пчелама без чијег опрашивања нема успешне производње.

В.М.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена