Podržite akciju „Božur za djecu Orahovca“

0 770

Humanitarnu akciju pod nazivom ,,Božur za djecu Orahovca,, za pomoć deci Orahovca, od 1999.godine podeljenog gradića na Kosovu i Metohiji, pokrenulo je Nevladino udruženje „Pandurica“ iz Nikšića u saradnji sa nastavnicima, roditeljima i decom u Orahovcu.

Cilj akcije, koju je blagoslovio i vladika Raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Teodosije je izgradnja fiskulturne sale za srpsku decu i omladinu Orahovca. Vladika je  blagoslovio da se sala izgradi na crkvenom imanju u blizini hrama Uspenja presvete Bogorodice u Orahovcu.

Svi  koji su dolazili u Orahovac (od 1999.godine za Srbe samo gornji deo grada), znaju da srpska deca u Orahovcu nemaju sportsku salu, niti fiskulturnu salu pri školi, a  nemaju ni školsko dvorište  gde bi se igrali za vreme školskih odmora ili posle škole. Igralište, koje je posle 2000.godine napravljeno za srpsku decu, se sve manje koristi iz bezbednosnih razloga. Sportska sala bi bila mesto okupljanja, druženja uz sportske aktivnosti sve dece i omladine Orahovca.

Akcija je počela u Crnoj Gori na Krstovdan (27.septembra) 2020.godine prodajom privezaka na kojima je sa jedne strane oslikan cvet božura, a s druge strane piše ,,Božur za djecu Orahovca,“.

U prvom delu akcije  ,,Pandurica“ je uz pomoć dobrotvora prikupila 14 250 evra, od kojih je 10 000 evra uplaćeno u Fond Eparhije Raško-prizrenske sa namenom za izgradnju sale, a ostali novac je za Savindan podeljen deci Orahovca.

Od prikupljenih sredstava zavisiće i izgled sale, tj. da li će biti montažnog tipa ili čvrste gradnje.

Minimalna donacija za privezak je  360 dinara ili 3 evra, a priveske možete preuzeti u Nikšiću kod članova NVO,, Pandurica,“ kao i u Beogradu i Novom Sadu kod Humanitarne fondacije ,,Osmeh na dar“, u Orahovcu, a šaljemo ih poštom širom Srbije.

Akciju možete podržati i uplatom na dinarski žiro račun HO „Osmeh na dar“ 150-1851383-15 kod Direktne banke, uz naznaku „Za decu Orahovca“.

Uputstva za uplatu iz inostranstva možete dobiti direktno od Pandurice NVO ili od Fondacije,, Osmeh na dar,, (pišite im u inboks na fejsbuku).

Sva prikupljena sredstva od prodaje privezaka sa simbolom našeg stradalnog Kosova i Metohije kao i sredstva prikupljena uplatom na žiro račun namenjena su izgradnji fiskulturne sale za srpsku decu i omladinu u Orahovcu.

Budite i vi deo ove akcije! Pomozite da deca u Orahovcu odrastaju zdravo i slobodno!

Tekst: Olivera Radić, profesor srpskog jezika i književnosti u „Gimnaziji Orahovac“

Drina Info

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena