Počela realizacija projekta „SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine“

0 437

Projekat „SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine“, realizuje se u  okviru IPA Programa prekogranične saradnje  Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020, uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU), Republike Srbije.

Cilj projekta je doprinos očuvanju i promociji biodiverziteta, naročito ugroženih retkih vrsta u regionu, zajedničkim razvojnim akcijama u oblasti zaštite prirode.

Pančićeve omorike u Nacionalnom parku Tara Foto: NP Tara
Pančićeve omorike u Nacionalnom parku Tara Foto: NP Tara

JP „Nacionalni park Tara“ (Srbija) u partnerstvu sa JP šumarstva“ Šume Republike Srpske“ (BiH) realizovaće projektne aktivnosti u trajanju od  18 meseci, počev od 5. jula 2019. godine do decembra 2020. godine. Ukupna vrednost projekta finansiranog iz predpristupnih fondova EU je 165.197,07 evra.

U realizaciju projekta će biti uključeni Zavodi za zaštitu prirode, naučno-istraživačka zajednica (Biološki i šumarski fakulteti i instituti), škole, organizacije civilnog društva, izvršna vlast i ministarstva nadležna za zaštitu prirode i životne sredine.

Ideja projekta je da se u šest opština u slivu reke Drine razvije dugoročno partnerstvo i platforma za očuvanje najugroženijih endemskih vrsta. Stvaranje ekološke mreže i partnerstva, između većine reprezentativnih institucija na polju zaštite prirode obe zemalje, unaprediće mehanizme očuvanja biodiverziteta i upravljanja prirodnim resursima kako bi se stvorili uslovi da se pre svega sačuvaju staništa Pančićeve omorike.

Ovo retko četinarsko drvo prirodno se može naći samo u srednjem toku reke Drine koji obuhvata delove zapadne Srbije i istočne Bosne i Hercegovine. Ova vrsta predstavlja simbol biološke raznolikosti čitavog regiona. Međutim, u poslednjim decenijama prirodno rasprostranjene i broj jedinki Pančićeve omorike konstantno opada, a neki od razloga su loša regeneracija i slaba kompetitivnost sa drugim vrstama potpomognuta, sve izraženijim, klimatskim promenama. Naučnici iz regiona su u svojim radovima ukazali da omorika može nestati u narednih 50 godina.

Ova situacija je alarmantna i traži od nas brzo reagovanje i brze akcije, a obe zemlje imaju globalnu odgovornost da sačuvaju ovu jedinstvenu vrstu. Projekat će obuhvatiti 20 staništa Pančićeve omorike na području opština Bajina Bašta, Srebrenica, Milići, Rogatica, Višegrad i Foča koje se nalaze u slivu reke Drine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena