Od 1. do 4. jula uživajte OFFLINE na 8. BAŠTA FESTU

0 316

Nakon godine u kojoj smo svoj život i sve njegove lepote prebacili u onlajn formu, vreme je da se vratimo stvarima koje su ipak neponovljive kada ih radimo kolektivno. U želji da se podsetimo lepote zajedničkog gledanja filmova, pod otvorenim nebom na velikom platnu, stiže osmo izdanje internacionalnog festivala kratkog igranog filma Bašta Festa, koji se prema tradiciji održava prvog vikenda u julu u Bajinoj Bašti.

Jovan Jelisavčić, direktor i Maja Šuša, selektorka i umetnička direktorka Bašta Festa, foto Marija Radisavljević

Ovogodišnji slogan festivala je OFFLINE. Organizatori festivala pozivaju sve filmske ljubitelje da isključe svoje telefone i kompjutere i da uživaju u druženju u jednom od najlepših delova naše zemlje u Bajinoj Bašti, na planini Tari i jezerima Zaovine i Perućac.

S obzirom da se prošlogodišnji festival održao u izmenjenom, revijalnom formatu, pred selektorkom Majom Šušom, bio je težak zadatak odabira selekcije od preko 1200 prijavljenih filmova iz prethodne dve godine. Tradicija se nastavlja i u drugim segmentima festivala, pa će tako i ove godine Bašta Fest otvoriti mladi glumac ili glumica, koji je obeležio/la prethodnu godinu, dok će festival zatvoriti debitantski dugometražni film domaćeg reditelja.

Pored takmičarskog programa održaće se radionica za mlade filmske stvaraoce Bašta Pitch, a prijave su otvorene do 5. juna.

Prethodna godina, naterala nas je da radimo na idejama za unapređenje sveta oko nas. S obzirom na sve lošije ekološke uslove u kojima živimo, tim Bašta Festa rešio je da od ove godine, festival aktivnije i glasnije govori i radi na očuvanju i zaštiti životne sredine. Za početak, neće štampati promotivne materijale, a tokom festivala na svim lokacijama biće moguće reciklirati nastali otpad.

Pre samo osam godina Bašta Fest bio je entuzijastična ideja, koja je za cilj imala doprinos kulturnom životu malog grada u Srbiji. Danas je ovaj festival jedan od najboljih primera decentralizacije kulture u našoj zemlji, a cilj da u Bajinu Baštu stigne najkvalitetniji filmski program mladih autora nije promenjen, ali se svakim izdanjem festivala nadograđuje.

Zapratite Bašta Fest Instagram i Facebook, kako bi ostali u toku sa novostima oko programa i pretfestivalskih aktivnosti, a onda smo od 1. do 4. jula OFFLINE u Bajinoj Bašti!

 

Drina info portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena