Obeležen novi medved u Nacionalnom parku Tara

0 544

U nedelju 14. oktobra, bezbedno je uhvaćen, markiran i pušten  nazad u prirodu 19. medved u Nacionalnom parku Tara. Reč je o mladom medvedu starosti 3 do 4 godine teškom 114 kg, koji je dobio ime Andrej.

Foto: NP Tara
Foto: NP Tara

I ovaj medved je markiran mikročipom i satelitskom ogrlicom pomoću koje će biti praćeno njegovo kretanje u naredne dve godine. U ovom momentu stručnjaci srpskog tima za monitoring medveda na čelu sa profesorom Duškom Ćirovićem prate kretanje dva medveda. Sa aktivnostima na monitoringu se nastavlja i u narednom periodu i za leto je planirano hvatanje sledeće dve jedinke.

Projekat praćenja i zaštite mrkih medveda od 2006. godine sprovodi Biološki fakultet iz Beograda u saradnji sa Nacionalnim parkom Tara, Prirodnjačkim muzejom iz Beograda i uz podršku nadležnih ministarstava. Trenutne aktivnosti se realizuju u okviru regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ koji implementira Svetski fond za prirodu – WWF koji finansira SIDA – švedska razvojna agencija.

Dvanaestogodišnje satelitsko praćenje medveda na Tari, kao i praćenje pomoću foto-zamki, dalo je stručnjacima Biološkog fakulteta i NP Tara obilje podataka za njihovu dalju zaštitu i oporavak ove populacije u Srbiji.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena