NP Tara obeležio 40 godina od osnivanja

0 114

U sredu, 17. novembra, upriličena je svečanost povodom obeležavanja jubileja 40 godina od osnivanja Nacionalnog parka Tara. Na početku svečanosti prisutne je pozdravio Dragić Karaklić koji se osvrnuo na istorijat nacionalnog parka i na izazova sa kojima se susreće u današnjem vremenu. U prisustvu predstavnika republičkih i opštinskih institucija i kolega iz zemlje i regiona promovisane su publikacije:
– Nacionalni park Tara 40 godina postojanja (grupa autora – Zavod za zaštitu prirode Srbije)
– Lekovito bilje Nacionalnog parka Tara (prof. dr Slavica Vilotić)

Foto: Drina info

Prikazana je i kraća verzija filma o 40 godina NP Tara (ceo film možete pogledati ovde)
Ovom prilikom dodeljene su i zahvalnice organizacijama i pojedincima koje su doprinele razvoju i promociji Nacionalnog parka Tara.

”Dosta prilagođavanja je bilo u periodu tranzicije iz šumskog gazdinstva u dobrog i odgovornog upravljača zaštićenog područja. Ovaj proces nije bio nimalo lak i još uvek traje. Danas nakon 40 godina sve temeljne vrednosti parka su sačuvane, a mi se trudimo da tako i ostane. Realizovani su brojni projekti i uspostavljena je saradnja sa svim relevantnim institucijama kako u zemlji tako i inostranstvu. Upravljanje zaštićenim područjima zahteva pronalaženje idealnog balansa između upravljača i korisnika prostora”, izjavio je direktor NP Tara Dragić Karaklić.

Foto: Drina info

Direktor je naglasio da će službe NP „Tara“ nastaviti sa odgovornim upravljanjem ovog zaštićenog područja u borbi protiv svega što ugrožava vrednost ovog područja a posebno divlje gradnje.

”Bez razumevanja i podrške nadležnih institucija lokalne zajednice i uopšte javnosti ne možemo uspeti. Mi se i dalje držimo planskih dokumenata koji se donose na nivou Republike. Samim sprovođenjem tih planskih dokumenata uspećemo da sačuvamo Taru. Zadatak naših službi je da kada izađu na teren evidentiraju nelegalne objekte koje dalje prosleđuju nadležnim inspekcijama. Kako bi se sprečila dalja divlja gradnja, svi zajedno moramo podići glas kako bi se tome stalo na put. Nacionalni park je odgovornost svih nas.”, poručio je Karaklić.

 

Drina info portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena