Novi portal eUprava dostupan građanima Srbije

0 405

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je nakon gotovo 11 godina građanima Srbije dostupan novi portal eUprava.

U saopštenju se ističe da portal ima novi dizajn i funkcionalnosti i da je njegov sadržaj prilagođen mobilnim i tablet uređajima, a nalazi se na staroj adresi euprava.gov.rs.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović objasnio je da je po prvi put u Srbiji u sistemu elektronske uprave uvedena elektronska identifikacija uz korišćenje mobilnog telefona, to jest dvofaktorska autentikacija.

Ovo je više nego bitan korak u razvoju elektronske uprave koji suštinski omogućava razvoj mUprave u Srbiji, poručio je on, istakavši da će uvođenje dvofaktorske autentikacije omogućiti da u narednom periodu sve usluge elektronske uprave budu dostupne na mobilnom telefonu.

Deo novog sistema je i nacionalni portal za elektronsku identifikaciju građana i privrede. Vrlo brzo očekujemo povezivanje drugih državnih portala (LPA, APR, ePorezi, CROSO) sa novim sistemom elektronske identifikacije i tako će se konačno prevazići problem koji su korisnici imali sa različitim operativnim sistemima i instalacijom čitača kvalifikovanih elektronskih sertifikata, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, korisnici sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom sami mogu da izgenerišu nalog dvofaktorske autentikacije, pri čemu će do kraja februara izdavanje naloga dvofaktorske autentikacije biti dostupno i na različitim šalterima u Srbiji.

On je precizirao da na novom portalu eUprava građani po prvi put mogu da vide svoje podatke iz 15 različitih registara u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (matične knjige rođenih i venčanih), Ministarstva unutrašnjih poslova (podaci iz lične karte, pasoša, prebivalište, državljanstvo, boravište, vozačke dozvole, registracija vozila, oružje u legalnom posedu), Centralnog registra socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje (trenutna evidencija i istorija evidencije), Republičkog geodetskog zavoda i PIO fonda.

Direktor Kancelarije je ukazao na to da ovo znači da će građani imati na jednom mestu transparentan uvid u sve svoje podatke, najavivši da je sledeći korak da se građanima omogući uvid u lične podatke u registrima lokalne poreske administracije i Poreske uprave Srbije.

Prema njegovim rečima, nova funkcionalnost pristupa podacima pomoći će daljem razvoju eUprave u Srbiji jer će građani biti u prilici da lako provere tačnost svojih podataka i po potrebi se obrate nadležnoj instituciji kako bi se oni ispravili.

Jovanović je rekao da su informacije i usluge na novom portalu organizovane prema životnim događajima, pri čemu je to u ovom trenutku osam oblasti – porodični život, vrtić, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, studiranje, traženje posla, kupovina nepokretnosti, kao i pokretanje biznisa.

Ove oblasti sadrže odgovore na 300 pitanja koja smo prikupili iz anketa koje su građani popunjavali, jer nam je od velikog značaja bilo da identifikujemo realne životne probleme građana.

Želeli smo da znamo šta je ono što ih najviše interesuje kada se nađu u određenoj životnoj situaciji. Na pisanju odgovora zajedno su radili timovi iz različitih državnih institucija i trudili su se da odgovore koncipiraju tako da budu kratki i razumljivi svim našim građanima, objasnio je Jovanović.

On je izrazio zahvalnost čitavom timu iz Kancelarije za IT i eUpravu koji je učestvovao u razvoju novog sistema eUprave i elektronske identifikacije.

Više od 980.000 već postojećih korisnika eUprave mogu bez ikakvih problema da koriste novi sistem eUprave sa svojim starim korisničkim imenom i lozinkom, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena