Muzičko putovanje oko sveta sa Simfonijskim orkestrom i Horom RTS-a na Kraljevom trgu

0 216

Veoma bogat program “Zlatiborskog kulturnog leta” ove turističke sezone upotpunjen je na pravi način, odličnim koncertom Simfonijskog orkestra i Hora Radio- televizije Srbije.

Izvor: TO Zlatibor

Koncert je počeo u 20 časova, premijernim izvođenjem kompozicije “Zlatibore moj zeleni bore”, za koju je specijalno za večerašnji nastup aranžman napisao Konstantin Blagojević. Ansambli pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića izabrali su za ovu priliku veoma atraktivan reperotar. Na programu su bile neke od najpopularnijih dela svetske muzičke literature Bizea, Verdija, Čajkovskog, Ofenbaha i poznate numere iz filmskih hitova „Pirati sa Kariba“, kao i kompozicija rađena za film “Montevideo bog te video” “Pukni zoro” koja je publiku dovela do ushićenja. Naročito su bile interesatne kompozicije inpirisane tradicionalnim srpskim pesmama “Tamo daleko” i “Marš na Drinu” koje su izazvale velike aplauze, dok je kompozicija insprisana ruskim folkolorom “Kalinka” prisutne “naterala” i na igru. Oko sat i po trajalo je ovo muzičko putovanje oko sveta na Kraljevom trgu koje je publika nagradila gromoglasnim aplauzom.

Izvor: TO Zlatibor

Maestro Bojan Suđić najistaknutije je ime u srpskoj muzici današnjice, više od decenije nalazi se na mestu umetničkog direktora muzičke produkcije RTS-a i dirigenta renomiranih ansambala Simfonijskog orkestra i Hora RTS-A. Svoju profesionalnu karijeru izgradio je na izuzetno složenom i bogatom reperotaru simfonijske, horske, operske i baletske muzike, a prepoznatljiv je po koncertima čiji je cilj da se umetnička muzika približi širokoj publici.

Simfonijski orkestar RTS-a jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Od osnivanja ima profilisane pravce delovanja usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine ali i kapitalnih dela svetske literature. Simfonijski orkestar je moderan ansambl koji deluje u okviru muzičke produkcije RTS-a i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike.

Izvor: TO Zlatibor

Hor RTS jedini je profesionalni ansambl ovakvog tipa u Srbiji. Programska strategija u pravcu afirmisanja domaće muzičke baštine kao značajnih ostvarenja svetske horske literature i vokalno instumentalnih dela zadržana je od osnivanja sve do danas, definišući umetničku biografiju ovog ansambla dugu 8 decenija.

Pored mnogobrojnih priznanja i nagrada Simfonijski orkestar i Hor RTS-a 2019. godine odlikovani su i Sretenjskim ordenom trećeg stepena za trajan doprinos kulturi.

Sledeći događaj u okviru Kulturnog leta je već sutra na Kraljevom trgu od 21 čas, 9. Festival harmonikaša “Izvorske kapi- Prva harmonika Srbije”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena