Могућност формирања комуналне милиције и у општинама

0 283

Mинистар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић изразио је задовољство тиме што је Влада Србије данас утврдила Предлог закона о комуналној милицији. Ружић је у изјави за јавност истакао да су разлози за доношење закона о комуналној милицији потреба да се комунална милиција образује и у општинама, као и то да се тај закон усагласи са Законом о изменама и допунама Закона о полицији.

Извор: Влада Србије Фото: Није наведено у извору
Извор: Влада Србије Фото: Није наведено у извору

Важно је да и општине имају могућност да кроз комуналну милицију унапреде комунални ред и да се на тај начин грађани осете још сигурнијим у својој заједници, рекао је министар, истичући да је досадашњи закон био намењен само градовима.

Предвиђени су и бољи контролни механизми рада комуналне милиције и одговорности комуналних милиционара, а биће унапређена и сарадња са грађанима.

Ступањем на снагу Закона о изменама и допунама Закона о полицији (2018. године) утврђено је да право на употребу назива „полиција“, има искључиво Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране.

Такође, овим законом је утврђено да ће се закони којима су установљени организациони облици који у свом називу имају реч „полиција“, ускладити са овим законом у року од три године од дана његовог ступања на снагу.

Организовање овакве службе и у општинама допринеће откривању и санкционисању прекршаја комуналног реда и превентивном деловању на спречавању тих прекршаја, што ће побољшати и квалитет живота грађана.

У досадашњој пракси се показало да је потребно увести неколико нових овлашћења комуналној милицији како би се на свеобухватан начин водило рачуна о комуналном реду.

Предложеним законом је, поред досадашњих овлашћења, предвиђено и заустављање и прегледање возила. Најчешћи примери због којих ће се то користити јесу неовлашћено одвожење или истовар земље, шута, отпада и другог материјала, чиме се стварају депоније на јавним површинама, контрола нелегалних такси возила и друго.

Такође, унапређена је контрола и одговорност комуналне милиције, а додатно је пооштрена дисциплинска одговорност.

Предвиђена је и безбедносна провера комуналних милиционара приликом заснивања радног односа, али и током рада, уводи се могућност за службу унутрашње контроле комуналне милиције, а предвиђена је и обавеза посебне обуке за комуналне милиционаре за поступање са малолетницима.
Извор: Влада Србије

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена