Medved Miloš najstariji medved ikada uvhvaćen na Tari

0 578

U sredu, 26. juna, bezbedno je uhvaćen, obeležen i pušten nazad u prirodu dvadesti medved u Nacionalnom parku Tara. Reč je o najstarijoj jedinki koja je do sada uhvaćena na Tari – medvedu starosti preko 10 godina teškom 201,2 kg, koji je dobio ime Miloš.

I ovaj medved je markiran mikročipom i satelitskom ogrlicom pomoću koje će biti praćeno njegovo kretanje u naredne dve godine. U ovom momentu stručnjaci srpskog tima za monitoring medveda na čelu sa profesorom Duškom Ćirovićem prate kretanje 2 medveda. Sa aktivnostima na monitoringu se nastavlja i u narednom periodu i planirano je hvatanje još jedne jedinke.

Izvor: NP Tara
Izvor: NP Tara

Projekat praćenja i zaštite mrkih medveda od 2006. godine sprovodi Biološki fakultet iz Beograda u saradnji sa Nacionalnim parkom Tara, Prirodnjačkim muzejom iz Beograda i uz podršku nadležnih ministarstava. Trenutne aktivnosti se realizuju u okviru regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ koji implementira Svetski fond za prirodu – WWF koji finansira SIDA – švedska razvojna agencija.

Dvanaestogodišnje satelitsko praćenje medveda na Tari i kao i praćenje pomoću foto-zamki, dalo je stručnjacima Biološkog fakulteta i NP Tara obilje podataka za njihovu dalju zaštitu i oporavak ove populacije u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena