Mališani s Kosmeta doputovali u Višegrad: Ponos u očima i osmeh na licima

0 379

Mališani s Kosova i Metohije doputovali su u Višegrad i Andrićgrad. Reč je o projektu „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ koji sprovodi Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, uz podršku Vlade Srpske. Biće smešteni kod svojih vršnjaka u 19 opština i gradova.

Ponos u očima i osmeh na licu krasio je mališane sa Kosova i Metohije. Većina njih, od 1.030 koliko ih je doputovalo, nije prvi put u Srpskoj. I prethodih godina dolazili su i vraćali se sa lepim uspomenama.

Čast da organizuje centralni doček pripala je Višegradu, a suorganizator dočeka je opština Han Pijesak.

Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad veruje da će narednih sedam dana mališani s Kosmeta upoznati mnogo novih prijatelja, porodica i da će poneti najlepše utiske iz Srpske.

Vlado Ostojić, načelnik opštine Han Pijesak, ističe da za opštinu Han Pijesak čast da dočeka decu sa Kosova. – U Han Pesak dolaze deca iz sela Banje i Osojane oni su i prošle godine bili kod nas – rekao je Ostojić.

Projekat je zaživio 2012. godine kada je u Srpsku stiglo 100 dece. Ovaj put, preko 1.000 mališana boraviće sedam dana u opštinama širom Republike Srpske. Podršku je dala Vlada i Ministarstvo prosvete i kulture.

– Neka nam deca sa KiM budu srećna i zadovoljna. Da u narednih sedam dana provedu najbolje trenutke u svom životu i da prenesu koliko ih voli Republika Srpska – rekao je Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Damjan Jović, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kaže da je po njegovom mišljenju reka Drina postala mesto susreta srpskog naroda, što je, kako je istakao, važno za srpstvo i srpsku slogu.

– Nadam se da će u narednim godinama ova akcija postajati sve masovnija – rekao je Jović.

Ovo je do sada najmasovniji, osmi po redu susret dece sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske, a u proteklih osam godina, u organizaciji Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj je boravilo oko 4.500 učenika i oko 400 prosvetnih radnika sa KiM.

Izvor: RTRS

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena