LONELY PLANET: Дринска регата у сећање на век дугу традицију дринских сплавара

0 271

На овогодишњој Дринској регати у западној Србији, која ће бити одржана од 20. до 24. јула, очекује се на хиљаде посетилаца, пише на свом сајту један од најпознатијих британских издавача на свету који се баве туристичким путовањима. Lonely planet даље наводи да регата креће од језера Перућац у Националном парку Тара до села Рогачица.

Дринска регата Бајина Башта
Дринска регата Бајина Башта

Дринска регата највећи је годишњи догађај у Србији када је реч о воденим спортовима. Организују га С. Т. Ц. „Бајина Башта“ и Општина Бајина Башта од 1994. године, са циљем обележавања стогодишње традиције сплаварења Дрином, пише Lonely planet.

Ова врста активности била је широко заступљена крајем 19. и почетком 20. века, али је изумрла са изградњом хидроелектране, када су сплавари били проморани да се одрекну свог занимања.

Данашња манифестација представља претежно забавни догађај у којој учествују стотине чамаца, сплавова и кајака. Четвородневни догађај у просеку привуче више од 100,000 људи, који уживају у музици, роштиљу, такмичењу у прављењу рибље чорбе и бројним другим активностима, наводи се на сајту.

Дринска регата насловна

Смарагдно зелена река, дуга 346 километара, тече дуж границе имеђу Србије и Босне и Херцеговине кроз кањоне и клисуре. Њене брзе потезе обуздавају вештачка језера и бране.

Регата пролази поред једне од најпрепознатљивијих знаменитости западне Србије – куће на Дрини. Дрвена кућица, смештена на стени усред реке, постоји већ пола века упркос томе што је повремено односе поплаве, па мора поново да се гради, пише Лонелy Планет.

Lonely planet истиче да је Србија одлично место за рафтинг а да су најбоље локације Дрина, Тара, Лим, Ибар и Увац, са различитим степенима тежине.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена