LEGENDE SPORTA: Spasoje Ilić sportska institucija

0 282

Kada je prve poratne godine nakon Drugog svetskog rata, desetogodišnje siroče iz osatskog sela Brežani, današnje Republike Srpske, Spasoje Ilić stigao u Bajinu Baštu, ni sam nije slutio da će mu sport biti nešto najdraže u životu.

-Došao sam kao ratno siroče i bio divno prihvaćen u porodici Jokić. Kućni prijatelj joj je bio doktor Stevan Paunović, predsednik Fudbalskog kluba Sloga. Voleo je sport pa me posavetovao da se bavim njime. Poslušao sam ga i tako se našao među Sloginim mladim fudbalerima. Sećam se da su se talentom isticali  Braća  Mato i Trišo Savić, Đole Davidović, Cvijo Vukašinović, Mišo Čučković… To je moj prvi kontakt sa sportom za koji ću biti vezan na određene načine čitav život-kaže Spasoje Ilić.

Na slici: Spasoje Ilić, Foto: Drina info
Na slici: Spasoje Ilić, Foto: Drina info

Nije Spale, kako su ga najčešće zvali, dugo ostao na fudbaskom terenu. Posmatrajući iz prikrajka sportske aktivnosti u Društvu za telesno vaspitanje „Partizan“ privukla ga je gimnastika u kojoj će ostati čitavu mladost kao takmičar i trener.

-Sećam se da smo vežbali u sali OŠ „Rajak Pavićević“. U početku je bila samo jedna strunjača pa je tek kasnije došla na red nabavka sprava. To nam je dalo još veći elan tako da smo dosta vremena provodili sa gimnastičkim spravama. Veljo Blagojević, Todora Jojić iz Pilice i ja uključeni smo u gimanstičku sekciju kao “prednjaci“ (predvodnici). Potom su to zvanje dobili Miko Rajaković, Miodrag Đurić i Milorad Mandić. Jedna od lepih uspomena mi je nastup na sletu u Kragujevcu 1956. godine. Ne mogu se setiti svih naših gimanstičara ali sam siguran da su tu bili Miloje Jovanović, Miko Rajaković, Mijat Jelisavčić, Boro Stanić, Milorad Mandić, Pajo Petković… Imali smo pionirsku ekipu koja je osvojila prvo mesto  u hodanju na štulama-veli Spasoje.

TREĆE PREZIME

Spasojevo prezime je Ilić. Kasnije će saznati da mu je poreklo od Josipovića. Treće prezime dobio je u vreme najveće sportske aktivnosti. Bio je sinonim za sportsku instituciju SOFK-u, Savez organizacija fizičke kulture. Prijatelji su ga oslovljavali sa Spasoje Sofka. Uz predsednikovanje u SOFKI-i obavljao je i družnost predsednika Upravnog odbora Samoupravne  interesne zajednice za fizičku kulturu.

Na pitanje ko su bili u tim vremenima vodeći gimnastičari u gradu na Drini, ,dok sedimo u kancelariji Udruženje penzionera čiji je predsednik Komisije za sport i rekreaciju, Spale kaže:

Spasoje sa Dragoslavom Sekularcem
Na slici: Spale i Šekularac, Foto: Privatna arhiva

-Neka mi oproste oni kojih se nisam setio, prošlo je od tada više od pola veka. Pomenuću Velju Blagojevića, Milorada Sredojevića, Paju Petkovića, Mijata Jelisavčića, Miloša Milovanovića, Boru Stanića, Miloja Jovanovića, Gojka Kljajića, Nadu Kulizić, Zoricu Lazarević, Dragana Božića, Smilju Živanović, Olgu Milivojević, Voju Kojadinovića, Ružicu Lepoju, Tanju Mijatović, Mariju Ilić, Jelku Tansijević, Nikolu Mijatovića, Olgu i Nadu Jovanović, Ratka Karadrevića, Janoku Ilić.

Mora se otrgnuti od zaborava podatak da je Spasoje Ilić bio prvi košarkaški trener kao i prvi rukometni trener u Bajinoj Bašti. U Rukometnu klubu „Hidroelktrana“  bio je od osnivanja pa narednih nekoliko decenija. Više o tome pisaćemo drugom prilikom.

Spasoje je posle osnovne škole završio zanat kasnije je postao viskokvalifikovani električar. Radni vek proveo je u Komunalnom preduzeću 12. septembar. Završio je trenersku školu pri Fakultetu za fizičko vaspitanje u Beogradu-specijalnost rukomet.  Često je odlazio vikendom na razne sportske seminare gde je upotpunjavao znanje. U bogatoj sportskoj karijeri bio je  rukometni, odbojkaški i atletski sudija. Jedno vreme, kada nije bilo stručnog kadra, Spasoje je bio spoljni saradnik u bajinobaštanskim srednjim školama i predavao fizičko vaspitanje. Kad je trebalo graditi Sportski centar u Lugu, na čelu odbora bio je Spasoje.

 DVOSTRUKI UADRNIK

Kao predsednik Omladinske organizacije Spasoje se našao u brigadi „Braća Ninčić“ koja je dovršavala  autoput u Makedoniji kod Đevđelije. Na  njenom čelu bila je učiteljica Buda Jordović, a njen zamenik  Stojan Tutić. Na toj radnoj akciji postao je nosilac dve udarničke značke.

-Za doprinos razvoju sporta dobio sam više prizanja i nagrada. Među njima su Povelja  DTV „Partizan“ Jugoslavije i Srbije, nagrada „25. maj“ Srbije, Povelja opštine Bajina Bašta, Povelja MOSI igara, Povelja Opštinskih olimpijskih seoskih  igara Srbije. Sport mi je ispunio život, volim ga punim srcem i sada kad sam u devetoj deceniji života-sa zadovoljstvom ističe Spasoje Ilić.

  Drina info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena