Karakaj i Šepak prvi na listi za obnovu

1 557

Od 11 mostova na Drini, Savi i Uvcu koji će biti rekonstruisani između BiH i Srbije, prvi na listi za obnovu nalaze se Karakaj i Šepak, za koje je završena izrada projekta, kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. Naveli su da se potpisivanje sporazuma sa BiH o rekonstrukciji ovih mostova očekuje u najkraćem roku.

– Time će biti obezbeđen pravni osnov da otpočne i rekonstrukcija ova dva mosta – naveli su u Ministarstvu građevinarstva.

Od 11 mostova koji će biti rekonstruisani, a koji povezuju Srbiju i BiH, u nadležnosti Republike Srpske je šest, a BiH pet.

– Kada je reč o onim koji su u nadležnosti Srpske, u pitanju su mostovi preko reke Drine, a to su oni koji se nalaze između Trbušnice i Šepka, Malog Zvornika i Karakaja, te Most kralja Aleksandra, koji se nalazi između Malog Zvornika i Zvornika. U planu je i obnova starog mosta koji se nalazi između Ljubovije i Bratunca, ali i mosta koji se nalazi između Bajine Bašte i Skelana – naglasili su u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

Most na Drini kod Bajine Bašte Foto: Drina Info
Most na Drini kod Bajine Bašte Foto: Drina Info

U nadležnosti BiH je pet mostova, od čega dva na Savi, a to su oni između Sremske Rače i Rače, i reč je o drumskom mostu i drumsko-železničkom mostu, a tri su smeštena na rijeci Uvac.

– Ukupna procenjena vrednost investicije za rekonstrukciju pet mostova, izuzev novog mosta u Ljuboviji, iznosi oko 15,3 miliona evra – naveli su u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

Podsetili su da je dogovor za sklapanje sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova postignut na zajedničkoj sednici dvije vlade u januaru 2017. godine, dok je 2019. usaglašen i tekst nacrta sporazuma.

– U toku ove godine očekujemo i da konačno bude pušten u saobraćaj novi most preko Drine, između Ljubovije i Bratunca. Gradnja toga mosta je završena krajem 2017, a u 2018. godini je pribavljena upotrebna dozvola. Da bi taj most bio pušten u saobraćaj, potrebno je da bude završena izgradnja zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji BiH – dodali su u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

Izvor: Glas Srpske

1 komentar
  1. […] Od 11 mostova na Drini, Savi i Uvcu koji će biti rekonstruisani između BiH i Srbije, prvi na listi za obnovu nalaze se Karakaj i Šepak, prenosi Drina.info. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena