ХВАЛА ДЕДИ НА ПОБЕДИ: Носиоци Албанске споменице са територије општине Бајина Башта

0 1.983

Tуристички информативни центар у Бајиној Башти дуги низ година свечано обележава државни празник који се прославља 11. новембра, а чији званични назив је „Дан примирја у Првом светском рату — спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“. Као и сваке године свим посетиоцима су у седмици обележавања празника поделили велику количину значки Наталијина рамонда као и велики број књига и дискова са темом из српске историје који су поклон Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

– Ове године смо подстакнути предлогом господина Миће Мандића штампали и плакате са именима носилаца Албанске споменице са територије општине Бајина Башта. Почетни списак имена тих хероја из Првог светског рата смо направили на основу материјала који нам је и доставио господин Мандић, а то је био списак оних који су евидентирани на састанку Удружења носилаца Албанске споменице 10. јуна 1968. године које је пописао Стеван Игњић и списак који је саставио Богдан Баштовановић. Све то смо допунили на основу књиге Стевана Игњића Споменица изгинулим борцима и жртвама ратова среза Рачанског у којој је попис носилаца Албанске споменице из насеља Рачанског среза и уз свесрдну помоћ истраживача завичајне историје овог краја Митра Јосиповића и Обрада Додића и података до којих су они дошли у својим истраживањима. – каже Синиша Спасојевић из Туристичке организације „Тара-Дрина“.

– На основу наведених извора штампали смо плакате на коjима се сад налази преко 270 имена носилаца Албанске споменице са територије општине Бајина Башта али је сигурно да је овај број знатно већи. Надамо се да ће објављивање имена на овај начин бити подстрек за историчаре и истраживаче завичајне историје нашег краја да на једном месту обједине и објаве податке о великанима из периода Првог светског рата, како кад је реч о носиоцима Албанске споменице тако и борцима и цивилним жртвама из тог периода и да их се сетимо и у другим приликама, а не само око 11. новембра. – закључује Спасојевић.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена