FK Sloga: Krajnji cilj – prva liga

0 323

Tri kola pre kraja jesenje sezone u Zoni „Drina“ na čelo FK Sloga došao je Rade Sarić jednoglasnom odlukom članova njene Skupštine. Tako je okončana višemesečna potraga, nakon ostavke Mladena Lukića, za licem koji će u naredne četiri godine biti na čelu kluba.
Reč je o čoveku koji je 1970. godine sa nepunih 16 godina zaigrao u prvom timu Sloge kod trenera Vitomira Pavićevića Vicka, po tome je najmlađi prvotimaca u istoriji kluba dugoj 75 godina, na debiju u Arilju protiv Budućnosti postigao je gol, jedan je dao Milojko Petković, pa je njegov tim odneo pobedu od 2:1. Za mladog bajinobašatsnkog gimnazijalca odmah se pročulo. Iduće godine odveo ga je drugoligaš Galenika, trener joj je bio Stjepan Bobek, ali se Sarić nakon nepuna dva meseca vratio u Slogu. Te godine zajedno sa klupskim drugom Aleksom Zloporubovićem postao je omladinski reprezentativac Srbije zajedno sa Vladimiriom Petrovićem Pižonom, Slobodanom Pavkovićem, Milošem Šestićem, Zoranom Bankovićem, Ninoslavom Zecom…
Punim sjajem zasijaće 1977. godine u drugoligašu FAP-u. Te sezone kao levo krilo dao je četiri gola i po ocenama izveštača našao se u idealnom timu Druge lige Jugoslavije. U pretposlednjem kolu u duelu sa Miletovićem iz Trepče stradala mu je ruka. Posle dve godine zajedno sa Slavenkom Kuzeljevićem odlazi iz Priboja u užičku Slobodu, a u januaru 1980. vraća se u Slogu.
-Te godine Sloga je imala odličnu ekipu. Bili su tu Mijatović, Sević, Marković, Zloporubović, Živanović, Jovanović, Dimitrijević, Vasiljević… meni je pored igračkog zadatka data prilika da budem trener omladinskog tima. Tada sam selektovao više igrača: Đenića, Živanovića, Radovanovića,Sladojevića, Gligića, Trišića, Jokića, Mikića, Milekića, Jovanovića, Božića… usledio je odlazak na odsluženje vojnog roka, pa dve godine igranja za Guber iz Srebrenice –kaže Rade Sarić.
Sa nepunih 30 godina odlazi kod brata u Švedsku gde dve godine nosi dres trećeligaša FK Balkan, u kome je ponikao čuveni Zlatan Ibrahimović. Posle sledi gotovo petogodišnji trenerski rad u FK Srbija, na njegovo mesto u Balkan došao je Milovan Rajevac, pa četiri godine na istom poslu provodi u FK Čiseberg. U taj klub doveo je Arsenijevića i Stankovića iz Užičke Slobode, Grbovića iz Sutjeske i golmana Savića iz Rijeke. Put ga dalje odveo u FK Partenon, a 2002. godine vratio se u Srbiju. Po povratku u zavičaj, prihvatio se dužnosti sportskog direktora u FK Kosmos iz Bajine Bašte.
Početkom 2007. godine Sarić postaje sportski direktore Sloge, predsednik je bio Dule Nešković. U prolećnu sezonu Sloga ulazi sa šeste pozicije i osam bodova zaostatka za vodećim Jedinstvom Putevima iz Užica u zoni „Morava“. Na njegov predlog za trenera dolazi Milan Čančarević. Sledi sjajna serija igara, Sloga na kraju osvaja prvo mesto i po prvi put postaje srpskoligaš. U novom rangu izuzetno je gledana pa se u Lugu okupljalo na hiljade ljubitelja fudbala.

Rade Sarić u razgovoru sa Borom Milutinovićem
Rade Sarić u razgovoru sa Borom Milutinovićem

– Okosnicu tima činili su bajinobaštanski mladići vraćeni iz drugih klubova, Tarabić, Maksimović, Stojkanović, Vujić, Stojanović, Josipović, hteli smo da vratimo i Andrića iz Slobode, ali nam ga nisu dali, bio im je standardni prvotimac. Doveli smo Darija Babića i golmana Ognjena Čančarevića. Dobro smo odigrali polusezonu među srpskoligašima, bili u sredini tabele. Usledila su previranja u klubu, na kraju smo morali u zonu- kaže Sarić.
Jesenas je Sloga u zoni „Drina“ zauzela 11. mesto sa 19 bodova. Očekivanja da će se boriti za vrh nisu ispunjena. Pri kraju usledila je promena trenera pa je umesto Ivice Cvetanovskog tim preuzeo Duško Prijić.
-Mi smo sačinili program za četiri naredne godine. U 2015. je prioritet da sačuvamo rang, konsolidujemo se u svim segmentima i obeležimo 75 godina postojanja Sloge. Bićemo spremni da eventualnu ukazanu priliku za nešto više iskoristimo. Glavni cilj u ovom ciklusu je da Bajina Bašta dobije srpskoligaša koji će moći da konkuriše za Prvu ligu. Imamo dobar sopstveni igrački kadar u punoj snazi. Golubović, Stojkanović, Tošić, Gligić, Mijatović, Vujić, Andrić, Đorđević, Janković Maksimović, Josipović, Pavlović su sa zavidnim srpskoligaškim iskustvom.

MAKSIMOVIĆ KAO PRIMER
-Nikola Maksimović, reprezentativac Srbije je iz naših redova. Igrao je kao bonus za nas u Srpskoj ligi. Posle u Sevojnu , Slobodi, Crvenoj zvezdi, sad je internacionalac u Italiji. Od njegovog transfera Sloga će dobiti blizu 30 hiljada evra što će nam dobo doći u teškjim finansijskim vremenima. Maksimović je dobar primer kako se iz male sredine može stići daleko- veli Sarić.

V.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena