FILMOVI POD ZVEZDAMA: Program osmog Bašta Festa

0 259

Bašta tim sa radošću i ponosom objavljuje takmičarski program osmog Bašta Festa koji će publika imati priliku da prati OFFLINE pod zvezdama od 01. do 04. jula u Bajinoj Bašti!

Foto: Promo

S obzirom da smo za ovogodišnje izdanje spajali prijavljene filmove od ove i prošle godine, stiglo je oko 1200 filmova i pred našom selektorkom, Majom Šušom, bio je veoma težak zadatak.

Izabrano je 30 kratkih igranih filmova iz 21 zemlje, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program! U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz 21 zemlje: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, BiH, Austrije, Francuske, Kine, Južne Koreje, Danske, Finske, Irana, Kanade, Egipta, Nemačke, Belgije, Litvanije, Španije, Švajcarske, Holandije, Turske, a ono na šta smo posebno ponosni je da među njima imamo 9 žena rediteljki, 6 domaćih i 7 filmova iz regiona.

Filmovi će se nadmetati za nagrade glavnog žirija: najbolji film „Zlatna imaginacija“, najbolja mušku i žensku ulogu „Zlatna interpretacija“, kao i dve specijalne nagrade. Osim toga tu su i nagrade za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

„Od veoma uspešnih festivalskih hitova, Kanskog pobednika, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga koja je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme. Mladi autori se uglavnom bave pitanjem odrastanja, preispitivanjem sebe u odnosu na svet, prvim zaljubljivanjima, seksualnim iskustvima i preispitivanjima, otkrivanjem svog mesta pod suncem. Trudimo se da zabavimo, isprovociramo i zasmejemo publiku i čini mi se da ona odlično reaguje, posebno što iz godine u godinu broj ljudi koji poseti festival raste. Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa.“, dodala je naša umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša, koja je i jedan od osnivača festivala.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti domaće debitantsko ostvarenje, ovoga puta to je kao što smo najavili film Nemanje Ćeranića „Lihvar“.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena