DRŽAVNI PRAZNIK U PETAK: Sećanje na veliko stradanje i veličanstvenu pobedu

0 507

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu u Srbiji je državni praznik i tim povodom ponedeljak će biti neradni dan. Zvanični naziv praznika koji se u Srbiji obeležava 11. novembra je „Dan primirja u Prvom svetskom ratu — spomen na nevino postradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine“. Na ovaj dan, 1918. godine, predstavnici sila Antante su u železničkom vagonu u Kompijenu, u Francuskoj, potpisali primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat. Na strani država pobednica bila je i Kraljevina Srbija, koja je i pored okupacije i velikog stradanja uspela da ostvari svoj ratni cilj, proklamovan u Nišu 1914. godine. Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Kraljevina Srbija učestvovala je u Prvom svetskom ratu na strani sila Antante i podnela ogromne ljudske i materijalne žrtve ali i ostvarila neke od najblistavijih pobeda savezničkog oružja. Stupila je u rat protiv Austrougarske i Centralnih sila 28. jula 1914. godine. Austrougarska je objavila rat Srbiji, a povod je bio atentat srpskog borca za slobodu, Gavrila Principa, na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, u okupiranoj Bosni i Hercegovini, u Sarajevu 28. juna 1914. Opšte je prihvaćeno da je atentat u Sarajevu bio samo neposredan povod za Prvi svetski rat, dok su stvarni uzroci mnogo dublji, od kojih je glavni težnja Centralnih sila za novu podelu sveta.

Replika železničkog vagona u kome je završen Prvi svetski rat.Kompijen, Francuska.

U prvoj godini rata srpska vojska je ostvarila prve savezničke pobede nad austrougarskom agresorskom vojskom na Ceru i Kolubari. Tokom 1915. pred invazijom Nemačke, Austorugarske i Bugarske, ne pristajući na kapitulaciju, srpska vlada i vojska se povlačila preko Albanije do ostrva Krfa, odakle je prebačena u Grčku na Solunski front gde je nastavila borbe. Srpske i savezničke snage probile su front, a srpska vojska je nezadrživo napredovala i oslobodila teritoriju Srbiju i sve prostore od kojih je kasnije formirana prva Jugoslavija.


Zahvaljujući srpskim vojnim pobedama i diplomatiji stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je platila velikim žrtvama. Tokom ratnih operacija i usled nezapamćenih zločina vršenih od strane neprijateljskih vojnika stradalo je između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60% muške populacije.

Značka Natalijina Ramonoda Foto: Drina Info

Simbolično se ovaj praznik u Srbiji obeležava nošenjem stilizovane značke „Natalijina Ramonda“ na reveru u sedmici pred praznik i na sam dan obeležavanja primirja odnosno pobede saveznika. Značka predstavlja kombinaciju cveta Natalijine ramonde i čuvene albanske spomenice. Sa jedne strane, cvet predstavlja vaskrs srpske države koja se posle Prvog svetskog rata uzdigla i nastavila svoj put, a sa druge strane albanska spomenica predstavlja najveće stradanje srpskog naroda u ovom ratu, a to je povlačenje preko Albanije. U pitanju je biljka koja koja raste u Srbiji, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan. Njegova simbolika je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet feniks – čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije Natalijina ramonda može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.


Povodom državnog praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu Turistička organizacija „Tara-Drina“ iz Bajine Bašte je i ove godine pripremila podelu znački kojima se obeležava velika pobeda. Za sve posetioce Turističkog informativnog centra i suvenirnice u Bajinoj Bašti u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbeđeni su bedževi Natalijina Ramonda koji se uz moto „Hvala dedi na pobedi“ i objašnjavanje značaja praznika i simbolike značke, besplatno dele u sedmici pred praznik i na dan državnog praznika. U petak, na dan državnog praznika, TIC Bajina Bašta će raditi po redovnom radnom vremenu od 9 do 21 čas.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena