Drinska regata – uživanje, zabava i predstava na vodi 29. put

0 167

Na Drini, kod Bajine Bašte, održana je 29. Drinska regata, najmasovnija i najstarija manifestacija te vrste na reci. Organizuje se u čast drinskim splavarima, odvažnim gorštacima koji su krotili reku i splavove od trupaca spuštali nizvodno radi prodaje građe. Ove godine, niz reku je plovilo više od 1.500 splavova i čamaca, sa između 15.000 i 20.000 putnika.

Uživanje, zabava i predstava na vodi, za sopstveno, ali i zadovoljstvo publike na obalama. Jer jednako su uživali i oni koji veslaju, koje nosi matica i oni koji posmatraju ovaj jedinstveni prizor na reci, koji se gotovo tri decenije odigrava u poslednjoj sedmici jula.

„Došli smo na regatu i gledamo sa obale, kod prijatelja. Ovako nešto ja nisam videla u Australiji, živim tamo 49 godina, ovo sam samo ovde videla“, kaže Anđelka Bugarski.

Regataši nisu slučajno okupljeni ljubitelji Drine. Ovaj dan se priprema, organizuje, među prijateljima, rodbinom i kolegama.

„Ovo je jedna ideja da ljudi izađu iz proizvodnih hala i kancelarija i malo osete draži ove najlepše reke na svetu. I to je na splavu originalnom, kako su nekada splavari ovuda splavarili“, objašnjava Perica Gogić, predsednik sindikata Impol-Sevala.

Milan Đurić iz Turističke organizacije „Tara-Drina“ ističe da su, ove godine, splavari došli iz mnogih krajeva sveta: „Iz regiona, iz Dablina su došli, iz Austrije, iz Šveske, imamo goste koji su došli iz Češke, napravili splav, imamo tu i predsednika Udruženja splavara Evrope“.

Velikim spustom od Perućca do Rogačice, dugim 25 kilometara, četvorodnevna bajnobaštanska manifestacija ušla je u svoju završnicu.

Uz Bašta bazar, koncerte, predstave, ona je najvažniji turistički događaj sezone.

Njen učinak ilustruju i popunjeni smeštajni kapaciteti, ali i cene iznajmljivanja gumenih čamaca, koje nisu bile manje od nekoliko stotina evra na dan.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena