Delegacija Srba iz Skadra u poseti opštini Čajetina

0 850

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović primio je u posetu predstavnike srpsko-crnogorskog Udruženja „Morača Rozafa“ iz Skadra i sa njihovim predsednikom Pavlom Jakuja Brajovićem razmenio mišljenje o statusu srpskog naroda u Albaniji.

Delegacija iz Skadra Izvor: www.cajetina.org.rs
Delegacija iz Skadra Izvor: www.cajetina.org.rs

Gospodin Brajović je naglasio da ovo udruženje nastoji da, uprkos svom teškom položaju, očuva srpski jezik i svoj nacionalni identitet kao i da se izbori za status nacionalne manjine u Albaniji, iako tamošnja vlast pokušava da asimiluje sve nacionalne manjine. „Pre 12 godina smo obnovili učenje srpskog jezika u okviru našeg udruženja a ove godine je 25 naših članova dobilo stipendije na beogradskom univerzitetu. U Skadru smo starosedeoci i o našem istorijskom nasleđu govori veliki broj spomenika, crkve i naša groblja“ naglasio je Brajović.

Predsednik Stamatović je iskazao spremnost opštine Čajetina da u narednom periodu pomogne aktivnosti srpske zajednice u Skadru kao i da se organizuju zajedničke sportsko-kulturne manifestacije u cilju očuvanja identiteta srpskog naroda u Albaniji.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena