Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

0 103

Srbija i Republika Srpska obeležavaju danas,15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u Beogradu će biti održane brojne manifestacije, dok će centralna svečanost biti održana na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji. Oko 17 sati sa Kalemegdana će se začuti počasna artiljerijska paljba.

Zatim će od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuti defile ustanika, dok će ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa krenuti defile folklora.

Zatim će svi učesnici krenuti sa Trgu Slavija, dok će defile pukovskih zastava poći ka Slaviji od spomenika Karađorđu. Trubači i konjica biće na Slaviji, a sviraće Marš na Drinu.

Defile zatim nastavlja ka Vladi Srbije, gde će komandir konjičke jedinice predati simbolično raport slavnom junaku iz Prvog svetskog rata „vojvodi Živojinu Mišiću“.

Građani će se iz svih ovih pravaca slivati ka Savskom trgu, gde će biti održana centralna ceremonija, kod spomenika Stefanu Nemanji.

Programom je predviđeno da posle naleta helikoptera, usledi himna Srbije „Bože pravde“, koju će izvesti hor RTS, a zatim i numera „Pukni zoro“ u izvođenju Dejana Petrovića i Big benda.

Na ceremoniji će se obratiti patrijarh srpski Porfirije, srpski član Predsendištva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Program će biti okončan izvođenjem pesme „Ovo je Srbija“ i vatrometom iznad Beograda.

Praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a izabrano je da to bude 15. septembar – Dan proboja Solunskog fronta.

U cilju utemeljenja ovog praznika pozvani su svi naši ljudi, gde god živeli, Srbi iz svih krajeva,da danas, tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.

Danas bi u skupštinama Srbije i Republike Srpske trebalo da bude usvojen i Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, istovetan akt, kojim je, definisano ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i šira upotreba ćiriličkog pisma u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj tog pisma.

U Bajinoj Bašti će danas biti obeležen početak izgradnje Parka ćirilice u centru grada, prvog tog tipa na prostoru srpskih zemalja, a rok za završetak radova je 90 dana. Inicijativu za izgradnju parka su u martu u Skupštini opštine Bajina Bašta podneli odbornici Siniša Spasojević i Ivan Marković sa ciljem promocije ćiriličkog pisma i kulturnog značaja i dometa čuvene Račanske prepisivačke škole.

U čast današnjeg praznika gradić u Podrinju je okićen srpskim zastavama, a u Turističkom info centru Bajina Bašta su za sve posetioce pripremljeni brojni pokloni sa nacionalnom tematikom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena