DAN PRIMIRJA: Neradno 11. novembra

0 618

U sredu, 11. novembra, obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U Srbiji je 11. novembar neradan dan.

Dan savezničke i srpske pobede u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, u Srbiji se proslavlja kao državni praznik. Zvanični naziv praznika je „Dan primirja u Prvom svetskom ratu — spomen na nevino postradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine“.  Na ovaj dan, 1918. godine, predstavnici sila Antante su u železničkom vagonu u Kompijenu, u Francuskoj, potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat. Na strani država pobednica našla se i Kraljevina Srbija, koja je i pored okupacije i velikog stradanja uspela da ostvari svoj ratni cilj, proklamovan u Nišu 1914. godine. Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Narodna skupština Republike Srbije krajem 2011. godine usvojila je izmene Zakona o državnim i drugim praznicima kojim je predviđeno da se Dan primirja posebno obeležava i da obavezno bude neradan dan. Dan primirja se svečano obeležavao u Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji od 1919. do Drugog svetskog rata.

Kraljevina Srbija učestvovala je u Prvom svetskom ratu na strani sila Antante. Stipila je u rat protiv Austrougarske i Centralnih sila 28. jula 1914. Godine. Austrougarska vlada objavila je rat Srbiji, a povod je bio atentat Gavrila Principa na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, u Sarajevu 28. juna 1914. U prvoj godini rata srpska vojska je ostvarila prve savezničke pobede nad austrougarskoj vojsci na Ceru i Kolubari. Tokom 1915. pred invazijom nemačke, Austorugarske i Bugarske, ne pristajući na kapitulaciju, srpska vlada i vojska se povlačila preko Albanije do ostrva  Krfa, odakle je prebačena u Grčku na Solunski front gde je nastavila borbe. Srpske i savezničke snage probile su front i nezadrživo je napredovala i oslobodile teritoriju Srbiju.

Dan primirja

Zahvaljujući srpskim vojnim pobedama i diplomatiji stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je platila velikim žrtvama.Tokom ratnih operacija i zločina neprijateljskih vojnika stradalo je između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60% muške populacije.

Natalijina Ramonda - Albanska spomenica
Natalijina Ramonda – Albanska spomenica

Simbolično se ovaj praznik u Srbiji obeležava i nošenjem stilizovane značke Natalijine ramonde na reveru u sedmici pred praznik i na sam dan obeležavanja primirja. Značka predstavlja kombinaciju cveta Natalijine ramonde i čuvene albanske spomenice. Sa jedne strane, cvet predstavlja vaskrs srpske države koja se posle Prvog svetskog rata uzdigla i nastavila svoj put, a sa druge strane albanska spomenica predstavlja najveće stradanje srpskog naroda u ovom ratu, a to je povlačenje preko Albanije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena