Dan opštine Bajina Bašta

0 515

Svečanom sednicom Skupštine opštine Bajina Bašta, kulturno umetničkim programom i dodelom priznanja najzaslužnijim pojedincima i kompanijama iz oblasti privrede, turizma, kulture, poljoprivrede i javnog života danas će biti obeležen Dan opštine Bajina Bašta. Najuspešnijim učenicima su povodom Dana opštine već uručena priznanja na prigodnom prijemu koji je u četvrtak organizovan u Parku ćirilice.

Svečana sednica Skupštine opštine Bajina Bašta će se održati u hotelu Cepter Drina u 17 časova, a od 20 časova u gradskoj galeriji se povodom Dana opštine otvara izložba „Ustanove Drinske banovnine“ koju je priredio Arhiv Bosne i Hercegovine.

Dan opštine Bajina Bašta se obeležava u sećanje na 12. jul 1858. godine (po starom kalendaru) kada je Karađorđev sin i tadašnji vladajući srpski knez Aleksandar Karađorđević izdao rešenje o osnivanju varošice. Na taj dan formalno je osnovana Bajina Bašta kao moderno gradsko naselje a dotadašnje sresko sedište premešteno iz Rogačice u Bajinu Baštu. Od tada pa sve do danas, na desnoj obali Drine, u podnožju planine Tare, smešten je centar opštine.

Knez Aleksandar Karađorđević

Prostor Bajina Bašta je naseljen neprekidno poslednjih 7000 godina. Najstarije dosada poznato naselje potiče iz perioda Starčevačke kulture ranog neolita. Naselje je u nauci poznato kao Kremenilo i nalazi se u današnjoj Višesavi udaljeno 2.5 km od samoga centra Bajine Bašte.

Ukaz kneza Aleksandra o osnivanju Bajine Bašte

Mnoge velike kulture su na ovim prostorima ostavile tragove neolita, rimske žrtvenike i nekropole. Nemanjićki manastir Rača iz XIII veka gde je funkcionisala čuvena prepisivačka škola, srednjevekovni zamak Solotnik, crkva brvnara u Dubu iz 1792. i srednjevekovni nadgrobni spomenici stećci koji se nalaze na UNESCO listi su samo deo srpske kulturne baštine koja se nalazi u ovom kraju.

Bajina Bašta danas je simpatični gradić sa oko 14 000 stanovnika koji leži u podnožju planinske lepotice Tare i u zagrljaju najlepše srpske reke Drine. Opština Bajina Bašta obuhvata površinu od preko 670 km2 sa 37 naselja u kojim živi oko 26 000 stanovnika a na svojoj teritoriji poseduje izuzetne prirodne i kulturne vrednosti koje je čine pravim biserom srpskog turizma. Bajina Bašta je danas grad Drinske regate, grad ćirilice i srce Podrinja.

Projekat „BB informator“ sufinansira se sredstvima iz budžeta opštine Bajina Bašta, stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena