Biković: Braneći Republiku Srpsku, vi ste branili Srpstvo, a braneći Kosmet i Srpsku crkvu u Crnoj Gori branimo svoj integritet

0 377

BANJALUKA – Dramski umetnik iz Srbije Miloš Biković rekao je u Banjaluci da su borci Republike Srpske učinili podvig dajući svoje živote za slobodu i istinu i doprineli vaskrsenju celog srpskog naroda.

Biković je istakao da taj podvig obavezuje srpski narod na jedinstvo, te danas sa Srbima iz Republike Srpske slave ne samo Srbi iz Beograda, Novog Sada, Vršca, Niša, nego i iz Moskve, Čikaga, Beča, Sidneje i svih drugih mesta u kojima žive.

„Braneći Srpsku, vi ste branili srpstvo, a braneći Kosovo i Metohiju, te Srpsku crkvu u Crnoj Gori ne branimo crkvena zdanja, nego svoj integritet, pravo na život, branimo svoj duh“, rekao je Biković obraćajući se gostima u Banjaluci na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Republike.

On je rekao i da je skupa bila istorija srpskog naroda, da bi se sada tek tako predala i tek tako zaboravila.

„Biti Srbin nikada nije bilo lako, a danas je kao nikada do sada jasno da se srpski narod nalazi na braniku pravoslavlja“, rekao je Biković.

Prema njegovim rečima, snagu da stoji na braniku pravoslavlja, srpskom narodu daje duh svetosavlja, koji se osim liturgijom neguje i kulturom.

„Kada napustimo duh svetosavlja, mi se gušimo u dekadenciji i primitivizmu i korupciji. Bez tog duha, negovanog duhovnošću i kulturom, mi kao i da ne ličimo na Srbe. Taj duh nije rezervisan samo za pravoslavne Srbe, nego i za našu braću muslimane, katolike i Jevreje, kao i za sve one koji u miru i ljubavi žele sa nama komad neba“, rekao je Biković.

On je istakao značaj održavanja sećanja na život i rad Svetog Save, koji je, kao i mnogi mladi danas koji odlaze iz svoje zemlje u potrazi za znanjem ili materijalnim statusom, otišao iz Srbije u Svetu Goru, ali se uvek vraćao u otačastvo, izdižući Srpsku crkvu na viši nivo, dok joj nije obezbedio i samostalnost.

Biković je napomenuo da danas svetosavski duh osvetljava otačastvo koje Srbi nose sa sobom u svim seobama i odlascima, da bi ga sačuvali i da bi mu se mogli vraćati, te obnavljati i njega i sebe.

„Ugrađen je taj duh i u temelje Republike Srpske, jer svetosavlje je uporište našeg identiteta“, rekao je Biković.

On je napomenuo da Srbi rasejani po svetu mogu da budu velika pretnja za opstanak srpskog naroda, ali i njegova snaga.

„Ako razvijemo platformu i omogućimo tim ljudima da doprinesu svojoj zemlji, te da u njima razvijemo stvaralački i državotvorni duh, upravo to može biti naša prednost u njihovom odlasku. Ono što treba da im pružimo je duševna hrana – kultura“, rekao je Biković.

Izvor: Glas Srpske

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena