Turizam

Ja ovako zamišljam raj“ izjavio je dr Etkin Klark, direktor Evropske fondacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova, prilikom obilaska nacionalnog parka „Tara“ u avgustu 1996. godine.

Vidikovac

Nedirnuta priroda, lepota planine, šume, reke, jezera, urođeno gostoprimstvo ljudi, postali su prepoznatljiv imidž ovog kraja. Tara, Drina i Bajina Bašta, kako u letnjem, tako i u zimskom periodu, pružaju izvanredne uslove za odmor, rekreaciju i uživanje u prirodi.

Bajina Bašta predstavlja centar Tare i Drine. Ovaj gradić, sa oko 14000 stanovnika, ušuškan je u podnožju planine Tare, na desnoj obali reke Drine sa kojima čini jednu zaokružanu celinu. Ovde ćete svakako pronaći nešto što Vas interesuje, bilo da je to sport i rekreacija, zabava, provod, ili pak duhovnost, priroda, mir i tišina.  Veliki broj manifestacija tokom cele godine učiniće Vam boravak u Bajinoj Bašti zanimljivim i nezaboravnim.

Kucica

Na oko 13 km uzvodno od Bajine Bašte, ne desnoj obali Drine, pribijen uz gotovo vertikalne padine Tare, nalazi se Perućac. Ovo malo, idilično mesto veoma je privlačno jer spaja reku Drinu, jezero Perućac i reku Vrelo. Jedinstven doživljaj vode sa aktivnostima na jezeru i reci, obilje prirode, zabave  i  rekreacije.

Nacionalni park Tara proglašen je 1981. godine, pokriva najveći deo planine Tare sa Kaluđerskim Barama, Ravnom Tarom, Crnim Vrhom i Zvijezdom sa delom kanjona Drine i zauzima površinu od 19200 ha. Zahvaljujući specifičnostima geografskog položaja, geološke podloge, klime i nadmorske visine bogatstvo flore Tare predstavlja gotovo trećinu flore Srbije. Identifikovano je preko 1000 biljnih vrsta među kojima počasno mesto zauzima „kraljica svih endemiteta Evrope“ – Pančićeva omorika. Šume pokrivaju 80 % teritorije Nacionalnog parka. U mnoštvu faune na Tari, izdvajaju se mrki medved, divokoza i naročito lokalni endemit Pančićev skakavac. Tara predstavlja utočište za preko 130 vrsta ptica, dok u vodama Nacionalnog parka živi 37 vrsta riba. Nacionalni park Tara ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i obiluje tragovima praistorije, antičke, rimske i vizantijske kulture.

Kaluđerske Bare, Centar Tare, visinska oaza zdravlja, kreativnog rada, događaja, sportsko-rekreativnih aktivnosti i samog življenja na planini. Mesto okupljanja ljubitelja zdravog života i aktivnosti u prirodi. Područje Kaluđerskih Bara obuhvata plato Tare koji leži na nadmorskoj visini od oko 1000 m. Ovde je raskrsnica puteva prema Bajinoj Bašti, Mitrovcu, Kremnima, Mokroj Gori… Kaluđerske Bare su „Tara u malom“.

SnegZaovine

Mitrovac je jedna od najvećih visoravni planine Tare i leži na 1080 m nadmorske visine. Do Mitrovca  se stiže krivudavim putem iz Perućca ili iz pravca Kaluđerskih Bara. Povoljni klimatski uslovi sa velikim brojem sunčanih dana, obilje prirode i čistog vazduha i veliki broj uređenih sportskih površina pružaju izvanredne uslove za za odmor, rekreaciju i aktivni doživljaj prirode.

Predov krst predstavlja „srce“ nacionalnog parka Tara i većim svojim delom pripada prvoj zoni zaštite.  Nalazi se na nadmorskoj visini od 1075 m. Do ovog lokaliteta se stiže od Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente, preko Rastišta ili iz pravca Mitrovca preko Zaovina, jezera pijaće vode i Bature. Idealno mesto za beg u izvornu prirodu, za one koji  žele višednevno uživanje u bogatstvu prirode sa maksimalnom privatnošću.

Ronilac

Reka Drina nastaje spajanjem Pive i Tare kod Šćepan Polja, i posle 346 km svog krivudavog toka uliva se  u Savu. Po vodnim snagama Drina je na prvom mestu na Balkanskom poluostrvu, a po mišljenju mnogih je i najlepša. Brza i plahovita, čista, bistra, moćna i darežljiva, Drina predstavlja pravi raj za ribolovce i zaljubljenike u prirodu.  U mnoštvu ribljih vrsta koje nastanjuju vode ove lepotice, svakako se izdvajaju mladica i lipljan. U prošlosti je, zbog svoje izuzetne boje, bila poznata kao Zelenika.