Osnovni podaci

Bajina Bašta  je magični gradić sa oko 14 000 stanovnika koji leži u podnožju planinske lepotice Tare i u zagrljaju najlepše srpske reke Drine. Kao centar ovog, prirodnim i kulturnim atrakcijama bogatog regiona, Bajina Bašta se može podičiti izvanrednim mogućnostima za prijatan i sadržajan odmor koji obuhvata sve od planinarenja, kanjoninga, regata pa do plivanja, ribolova, skijanja i velikog broja kulturno – istorijskih sadržaja koje treba videti. Sve navedeno je uklopljeno u prirodu koja na svakom koraku daje poseban ton doživljaju Bajine Bašte. Kao nešto po čemu se trenutno posebno prepoznaje Bajina Bašta moramo izdvojiti kućicu na Drini i Drinsku regatu.

Bajina Bašta

Bajina Bašta je smeštena ispod obronaka planine Tare na 43.57′ severne geografske širine i 19.33′ istočne geografske dužine, na nadmorskoj visini od 257m. Prosečna godišnja količina padavina je 700-800 mm. Klima je umereno kontinentalna, sa povećanom vlažnosti vazduha posle izgradnje veštačkih jezera u Perućcu i u Zaovinama.

Ilustrovana mapa Bajine Bašte
Ilustrovana mapa Bajine Bašte

Povezana je asfaltnim putevima preko prevoja Kadinjača (880 m) sa Užicem u dužini od 40 km, koji je  središte Zlatiborskog okruga, preko prevoja Debelo brdo (1090 m) sa Valjevom u dužino od 66 km, i dalje sa Beogradom koji je udaljen  170 km od Bajine Bašte. Dolinom Drine Bajina Bašta je povezana sa Ljubovijom, Loznicom i Šapcom.

Putokaz