BAJINA BAŠTA: Završena nova faza u konzervaciji bazilike iz IV veka

0 343

Sredstvima obezbeđenim po konkursu Opštinskog veća Bajine Bašte završena je još jedna faza konzervacije kasnoantičke bazilike iz IV veka na lokalitetu Orašac, u neposrednoj blizini manastira Rača. Radovima je ispred Narodnog muzeja u Užicu rukovodila arheolog mr Ljiljana Mandić koja se duži niz godina angažuje na ovom nalazištu i promociji ovog lokaliteta od izuzetnog značaja.

Jedna od varijanti buduće table u blizini lokaliteta
Jedna od varijanti buduće table u blizini lokaliteta

Na ovaj način postiže se očuvanje jednog od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u regionu – episkopske bazilike u selu Rača, na lokalitetu „Orašac“. Konzervacijom će se bazilika sačuvati od propadanja i predstaviti turistima kao nova atraktivna destinacija. Još u ranijim fazama konzerviran je centralni deo bazilike sa očuvanim podovima i živopisom.  Po živom narodnom predanju ovo mesto je bilo posvećeno Bogorodici a arheolozi su utvrdili da je bazilika stradala u požar.

Arheolog Ljiljana Mandić na lokalitetu "Orašac"
Arheolog Ljiljana Mandić na lokalitetu „Orašac“

Po rečima arheologa Ljiljane Mandić u narednom periodu treba razmišljati o natkrivanju lokaliteta što bi omogućilo turistima da u punom sjaju mogli da vide ostatke bazilike. Takođe je potrebno i trajno rešiti problem bujičnih voda koje predstavljaju stalnu pretnju za nalazište. Opštinskom veću će arheolozi uz izveštaj poslati i preporuku da se odredi institucija ili preduzeće na nivou opštine koja će konstantno voditi računa o održavanju nalazišta.

Ostaci bazilike iz IV veka i manastir Rača u pozadini
Ostaci bazilike iz IV veka i manastir Rača u pozadini

Već je dogovoreno sa Sportsko turističkim centrom „Bajina Bašta“ da se postavi adekvatna turistička signalizacija koja će upućivati na lokalitet bazilike kao i da se intezivno radi na upoznavanju ljudi sa postojanjem i značajem ovog nalazišta. Iz Službe za turizam S.T.C „Bajina Bašta“ naglašavaju da se ovaj lokalitet odlično može uklopiti u turističku celinu sa manastirom Rača i da daje  jednu širu i sveobuhvatniju sliku bogate kulturne i duhovne  istorije ovog kraja.

Drina Info portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena