BAJINA BAŠTA: Vladika Lavrentije osveštao crkvu u Strmovu

0 1.733

U Strmovu je u petak 11. oktobra osvećena Crkva Svetog Jovana Šangajskog i Krst od belog mermera sa Urala. Selo Strmovo (Bačevci na Drini) teritorijalno pripada opštini Bajinoj Bašti, a crkveno Eparhiji šabačkoj. Ktitor hrama i darodavac Krsta je Vljačeslav Adamovič Zarenkov iz Sankt Peterburga, kome je vladika Lavrentije za ktitorstvo dodelio eparhijski Ordena Svetog kralja Milutina.

Novi hram se nalazi u okviru manastira Svetih carskih mučenika Romanovih u Strmovu. Manastir je 2010. sa dozvolom episkopa Lavrentija počeo da gradi monah iz Sankt Peterburga Sergej Fjodorov. Čin osvećenja nove crkve izvršio je Preosvećeni Vladika Lavrentije uz sasluženje arhimandrita Sergeja, prote Stojadina Pavlovića, direktora Patrijaršijske upravne kancelarije, protojereja-stavrofora Mirka Vilotića, arhijerejskog zamenika, namesnika azbukovačkog Dragana Sekulića i jereja Mihaila Prohoceva, pres sekretara Vjačeslava Zarenkova Adamoviča, đakona Nikole Jančića. Za pevnicom je bio oktet iz Sankt Peterburga i članovi hora iz Čačka.

U obraćanju vernom narodu Vladika Lavrentije, prota Stojadin Pavlović i arhimandrit Sergije naglasili su duhovnu ali istorijsku vezu između srpskog i ruskog naroda koja se učvršćuje i kroz ovaj manastirski kompleks u Podrinju a i sam Sveti Jovan Šangajski koje je crkva posvećena je veliki pravoslavni i ruski svetac ali i Srbin po poreklu.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta opštine Bajina Bašta kroz projekat proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bajina Bašta u 2019. godini. 

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena