Bajina Bašta usvojila Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice

0 590

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Bajina Bašta glasovima svih prisutnih odbornika usvojena je Deklaracija o zaštiti i negovanju ćirilice u opštini Bajina Bašta. Autori teksta deklaracije i predlagači ovog akta su odbornici Siniša Spasojević i Zoran Raković, a kako je navedeno u obrazloženju predloga deklaracija treba da bude pravni osnov za sveobuhvatne mere zaštite ćirilice na teritoriji opštine Bajina Bašta.

Ćirilica naslovna

Imajući u vidu značaj ćirilice za očuvanje srpskog identiteta kao i njenu ugroženost u javnim komunikacijama predlagači deklaracije su predvideli veći broj konkretnih mera kojima će se popularizovati korišćenje ćirilice, biti određeni dani na teritoriji opštine Bajina Bašta posvećeni srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, pružiti se olakšice onim subjektima koji u javnoj komunikaciji koriste ćirilicu i na prigodan način zahvaliti onima koji popularizuju tradicionalno srpsko pismo.

Siniša Spasojević
Siniša Spasojević

Odbornik Siniša Spasojević je naveo da je  podnošenje ove deklaracije samo nastavak aktivnosti na očuvanju ćirilice za koje se dugi niz godina bori svojim angažovanjem kroz institucije i da očekuje da iz ovog dokumenta proisteknu konkretne mere koje će doprineti da ćirilica zauzme mesto koje joj i pripada. Suvišno je i govoriti o ogromnom značaju ćirilice za očuvanje identiteta srpskog naroda i zato mi moramo edukacijom, popularizacijom ovog pisma i isticanjem pozitivnih primera iz prakse doprineti da ćirilica opstane i živi. Spasojević je naveo da je cilj deklaracije i uspostavljanje manifestacije posvećene ćirilici u Bajinoj Bašti što ima i istorijsko utemeljenje imajući u vidu da je u ovo mesto gde je nastala „Račanska prepisivačka škola“, a da je u manastiru Rača jedno vreme čuvan najznačajniji ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske pismenosti – Miroslavljevo jevanđelje.

Odbornik Zoran Raković je naveo da cilj deklaracije nisu nikakve represalije prema onima koji koriste latinicu već da se ukaže na značaj ćirilice kao srpskog nacionalnog pisma i da se omoguće neke olakšice privrednicima koji u svom radu redovno koriste ovo pismo. On je naveo i da očekuje da već za sledeću sednicu Skupštine opštine Bajina Bašta radno telo na osnovu ove deklaracije pripremi konkretne mere iz više oblasti koje bi vodile većoj upotrebi ćirilice.

Zoran Raković
Zoran Raković

Po ovoj temi diskutovali su brojni odbornici koji su podržali tekst deklaracije i naveli dosta primera na koji način se mogu ostvariti ciljevi iz ovog dokumenta.

U tekstu deklaracije pored načelnog stava da se na teritoriji opštine Bajina Bašta popularizuje ćirilica predviđene su i brojne konkretne mere koje će se primenjivati. Tako će se biblioteka u ovom gradu obavezati da u najvećem procentu nabavlja knjige na ćirilici, korisnici sredstava koje na konkursima dobijaju iz opštinskog budžeta će u svojim aktivnostima proisteklim iz tih konkursa morati da koriste ćirilicu, stručne službe Opštine su zadužene da pronađu mogućnosti za olakšice privrednicima koji u svom poslovanju redovno koriste ćirilicu…

Ustanova „Kultura“ se zadužuje da osmisli i realizuje manifestaciju posvećenu srpskom jeziku i očuvanju ćirilice. U vreme manifestacije potrebno je napraviti dešavanja koja su posvećena ćirilici, pozvati stručnjake iz oblasti srpskog jezika, organizovati tribine, umetničke izložbe i slično. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove na teritoriji opštine Bajina Bašta se ovim dokumentom obavezuju da svoje poslovanje usklade sa deklaracijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena