Bajina Bašta u EU projektu „Opštine sa nula otpada“

1 468

Juče je u Opštini Bajina Bašta održan prvi radni sastanak u okviru realizacije EU projekta „Opštine sa nula otpada“  u kojem učestvuje i ova podrinska opština i JKP „12. Septembar“.

Sastanku koji je vodila predsednica opštine  Vesna Đurić i pomoćnik predsednika  Milenko Ordagić prisustvovali su direktor JKP „12. Septembar“ Dejan Filipović, Šef sektora za razvoj i investicije ovog preduzeća Ivan Marković, inspektor za zaštitu životne sredine opštine Bajina Bašta Dragana Ivanović i Igor Jezdimirović predsednik organizacije „Environment Engineering Group“ iz Novog Sada i ispred organizacije „Cener 21“ iz Sarajeva.

Cilj sastanka je bio detaljno definisanje svih aktivnosti na projektu „Opštine sa nula otpada“ „Zero waste municipalities“ na području prekograničnog programa Srbije i Bosne i Hercegovine. Projekat će povećati javnu svest stanovništva u Srbiji i BiH i doprineti poboljšanju društveno-ekonomskog razvoja u prekograničnom području kroz sprovođenje ciljanih i konkretnih akcija za unapređenje sistema upravljanja otpadom.

Kroz projekat će biti koncipiran program cirkularne ekonomije u šest opština: Bajina Bašta, Vladimirci, Krupanj u Srbiji i Centar Sarajevo, Ilijaš i Visoko u BiH. U projekat će biti uključene škole, vrtići, komunalna preduzeća i lokalne zajednice.

Aktivnosti projekta će se realizovati kroz: izradu akcionih planova, izradu insvesticiono-tehničke dokumentacije za koncept „Nula otpada“, interaktivne GIS mape divljih deponija, trening programe za predstavnike komunalnih preduzeća i MZ, zajedničku studijsku posetu Mariboru (SLO), nabavku i instalaciju opreme za poboljšanje usluga upravljanja otpadom i povećanje recikliranja od kontejera za suvi otpad, kompostera za mokri otpad za građane, čišćenje odabrane divlje deponije, uvođenje vannastavnog programa u srednju školu i nabavka šredera i injektora za reciklažu za srednju školu.

Projekat je ukupne vrednosti 413.608,44 evra za svih šest opština,a učešće je 15 % a realizuje se 24. meseca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena