БАЈИНА БАШТА: Споменик Патријарху Павлу постављен у порти нове цркве

0 1.443

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина, у петак, 25. јуна, испред Црвe Светог Саве у Бајиној Башти постављен је споменик Патријарху Павлу, рад Зорана Ивановића, редовног професора на Факултету Примењених Уметности у Београду. Споменик је урађен на иницијативу Удружења „Патријарх“ из Бајине Баште, а уз помоћ бројних поштовалаца дела блаженопочившег патријарха који је значајан део монашког живота провео у оближњем манастиру Рача.

„2015. године дошли смо на идеју да се подигне споменик Патријарху Павлу.  Првобитна идеја је била да се споменик постави на скретању ка манастиру Рача, међутим, због неопходних великих улагања у потпорне зидове како би се цео тај простор обезбедио, епископ жички Јустин је донео одлуку да се споменик постави или испред нове цркве или у манастиру Рача. Споменик је завршен 2016. године. Досад се налазио у порти цркве Св. Пророка Илије, а када су се створили услови премештен је испред новог храма у нашем граду. Величина споменика са постаментом је четири метра.“ – каже Радован Стаменић из удружења Патријарх.

Из Удружења „Патријарх“ наводе да је у наредном периоду предвиђено да се обави освећење споменика и да се у оквиру пригодне свечаности свим приложницима који су помогли у градњи споменика уруче захвалнице.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена