BAJINA BAŠTA: Preko tri stotine biciklista uživalo na stazama ćirilice

0 839

Danas je u Bajinoj Bašti održana druga po redu Ćirilična biciklijada koja je po lepom vremenu na stazama ćirilice okupila preko tri stotine učesnika od čega su najveći deo činili deca i mladi. Organizator biciklijade je Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta uz podršku manastira Rača, Nacionalnog parka Tara i Agencije za bezbednost saobraćaja. Cilj Ćirilične biciklijade je promocija zdravog načina života, rekreativnog biciklizma, zaštite životne sredine, bezbednosti u saobraćaju, negovanja i stalnog korišćenja ćirilice i predstavljanje značaja manastira Rača i dometa Račanske književne i prepisivačke škole.

Foto: TO Tara-Drina

Okupljanje učesnika počelo je i pre 9 sati u Parku ćirilice. Na samom startu svim odraslim učesnicima podeljeni su svetleći prsluci za bicikliste dok su na kraju biciklijade podeljene majice Agencije za bezbednost saobraćaja. Svim mlađim učesnicima na kraju manifestacije u Parku ćirilice su podeljene medalje i svetla i zvonca za bicikle. Medalje je obezbedila TO „Tara-Drina“ dok je darodavac svih ostalih nagrada Agencija za bezbednost saobraćaja.

Foto: TO Tara-Drina

Pre samog starta u 9.30 bicikliste su pozdravili zamenik predsednika opština Bajina Bašta, Milenko Ordagić, zamenik direktora Turističke organizacije „Tara-Drina“, Siniša Spasojević i većnik za sport i istaknuti sportski radnik koji je i predvodio ovogodišnju Ćiriličnu biciklijadu, Dejan Timotijević Kufa.

Foto: TO Tara-Drina

Milenko Ordagić je ispred Opštine Bajina Bašta pozdravio sve prisutne, izrazio zadovoljstvo što ih vidi u tolikom broju i poželeo im da uživaju u ovoj manifestaciji. On je zatim navodeći šta je sve realizovano vezano za ćirilicu u ovoj opštini dao reč inicijatoru brojnih bajinobaštanskih ćiriličkih aktivnosti Siniši Spasojeviću. Spasojević je zahvalio Agenciji za bezbednost saobraćaja na obezbeđenim poklonima za sve učesnike kao i drugim institucijama koje su pomogle organizaciju 2. Ćirilične biciklijade. On je podsetio šta su osnovni ciljevi ove manifestacije i kojom se trasom ide. Dejan Timotijević je naglasio da je najvažnija bezbednost i da se poštuju pravila organizatora kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Foto: TO Tara-Drina

Danas se vozilo na relaciji Park ćirilice – Dom ćirilice – izletište Ćirilica – manastir Rača – Park ćirilice uz manje pauze. Okrepa i kratak odmor bio je na mestu budućeg kompleksa Doma ćirilice u prijatnom ambijentu uz reku Raču.

Foto: Drina Info

Na izletištu „Ćirilica“ koje se nalazi između manastira Rača i Skita Svetog Đorđa  organizovan je duži odmor uz osveženje u obliku kompota, voća, slatkiša i vode za sve učesnike biciklijade. Ovde je Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara upoznao prisutne sa značajem očuvanja životne sredine sa posebnom pričom za najmlađe vezano za ponašanje u zoni nacionalnog parka.

Foto: Drina Info

U povratku je organizovana poseta manastiru Rača i obilazak manastirske riznice, a Ranko Milanović je upoznao učesnike biciklijade sa dometima Račanske književne i prepisivačke škole, značajem račanskih kaluđera prepisivača za srpski jezik i kulturu i potrebom očuvanja i stalnog korišćenja ćirilice. Posebna čast za učesnike 2. Ćirilične biciklijade bilo je obraćanje i blagoslov vladike Jovana Purića svim učenicima sa željom za uspešnu školsku godinu.

Foto: Drina Info

U mesecu kad počinje školska godina Ćiriličnom biciklijadom se simbolično vožnjom povezuje Park ćirilice u centru Bajine Bašte, mesto gde su već počeli radovi na izgradnji kompleksa Doma ćirilice i prostor gde je cvetala Račanska književna i prepisivačka škola i gde se u najtežim vremenima u prošlosti čuvalo naše pismo. Cilj je da se sa početkom školske godine naglasi značaj stalnog korišćenja ćirilice i podseti da je u blizini Bajine Bašte postojala škola čija dela predstavljaju neprolazne kulturne, duhovne i umetničke vrednosti.

Foto: TO Tara-Drina

Veliki broj učesnika i posebno interesovanje mladih pokazuje da je Ćirilična biciklijada odličan spoj priče o negovanja milenijumskog pisma, kulturnog nasleđa, bezbednosti u saobraćaju i zdravog načina života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena