БАЈИНА БАШТА: Обука за одбрану од поплава

0 646

У оквиру пројекта „Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“, у Бајиној Башти је одржана обука субјеката за одбрану од поплава. Обука је била намењена командирима јединица цивилне заштите, њиховим заменицима, припадницима јединица опште намене, као и особама задуженим за ванредне ситуације из три локалне самоуправе прекограничног подручја. Полазници из Бајине Баште, Вишеграда и Ужица, окупили су се како би усвојили нова знања из области спасавања од поплава и у поплавама, која су им пренели релевантни предавачи: Зоран Милитаров из градске управе Ужица, Југослав Јовановић из ЈВП Србијаводе и Драган Јоксимовић из Јединице цивилне заштите града Ужица.

Извор: Сајт Општине Бајина Башта
Извор: Сајт Општине Бајина Башта

Након теоријског дела, полазници су, у простору Добровољног ватрогасног друштва Бајина Башта, имали показну обуку за коришћење опреме за заштиту и спасавање, након чега су задужили опрему. На овај начин, полазници су поред теоријских знања и практично опремљени за адекватно реаговање у случају поплава.

Поменута обука је четврта по реду, од укупно шест, колико их је предвиђено да се спроведе током пројекта. Преостале две биће организоване у Вишеграду, и то једна за поверенике за угрожено подручје и њихове заменике, а друга за командни састав и припаднике јединица цивилне заштите. Њихово реализовање планирано је за крај маја и почетак јуна, док ће завршетак едукативног процеса обележити заједничка показна вежба јединица цивилне заштите из три локалне самоуправе, која ће се реализовати током лета на подручју Мокре Горе.

Извор: Сајт Општине Бајина Башта
Извор: Сајт Општине Бајина Башта

Пројекат „Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине“, се финансира средствима Европске уније у оквиру ИПА I Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2007-2013, уз подршку Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије и Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине.

Пројекат имплементирају Oпштина Бајина Башта и Oпштина Вишеград. Реализација пројекта је започета у октобру 2017. године, у трајању од 18 месеци. Средства намењена за спровођење пројекта износе око 575.000 евра, од којих ће 15% обезбедити партнерске организације.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена