Bajina Bašta obeležila Dan pobede nad fašizmom

1 523

Dan pobede nad fašizmom se više godina obeležava u školama u Bajinoj Bašti, a po prvi put ove godine obeležen je i izvan školskih ustanova deljenjem Georgijevskih lenti u Turističkom info centru. Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. 9. maja 1945. godine (po moskovskom vremenu) sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

59932689_442872436480356_3672634154081583104_n

„Danu pobede smo, kao i prethodne godine, posvetili predavanje u OŠ „Sveti Sava“. Ostvarena je korelacija predmeta istorija i ruski jezik, povezana znanja iz različitih disciplina i vannastavnog iskustva učenika. Učenici su pogledali prezentacije na temu Drugog svetskog rata iz aspekta Rusije, a zatim i Srbije, koje su praćene predavanjem profesora istorije, Rodoljuba Arsenijevića. Učenici su bili veoma zainteresovani i postavljali dosta pitanja. Predavanje je imalo veliki značaj imajući u vidu da učenicima sedmog razreda predstoji ekskurzija u Niš, gde će pored ostalog posetiti i logor Crveni krst.“ – kaže za Drina Info Olgica Filipović, profesorka ruskog jezika u OŠ „Sveti Sava“.

U gimnaziji „Josif Pančić“ održan je ogledni čas posvećen Danu Pobede, 9-om maju. Učenici su na času ruskog jezika kod profesorke Nevene Aleksić prikazali gradivo koje su pripremili za ovu priliku. Času su prisustvovali i direktor Jovan Đurić, pedagog Rada Tadić, profesorka ruskog jezika Olgica Filipović i profesorka engleskog jezika Tamara Panić. Svi važni događaji Otadžbinskog rata i Dana Pobede su prikazani kroz intervju naših Bajinobaštana ruskog porekla, monologe učenika, recitacije i prikaz prezentacije na ove teme. Čas je podstakao prisutne na diskusiju o značaju ovih istorijskih događaja. Na kraju je završen vokalnim izvođenjem pesme „Kaćuša“.

Po prvi put u Bajinoj Bašti je i izvan škola bilo organizovano obeležavanje Dana pobede nad fašizmom. U Turističkom informativnom centru Bajina Bašta deljene su Georgijevske lente, najprepoznatljiviji simbol pobede nad fašizmom, obeležje hrabrosti, viteštva, vrline i pobede. Uz lentu posetioci su dobijali i flajer sa objašnjenjem simbolike lente i značaja Dana pobede nad fašizmom. Kako kaže Siniša Spasojević ispred TIC Bajina Bašta, ova akcija je sprovedena na predlog preofesorke Olgice Filipović, izazvala je dosta interesovanja od strane Bajinobaštana i postaće tradicionalni deo obeležavanja Dana pobede. TIC Bajina Bašta već godinama prigodnim akcijama obeležava najznačajnije datume iz srpske istorije, a 9. maj će ubuduće biti još jedan datum kome će se posvećivati određene aktivnosti i program u okviru info centra.

Brojni Bajinobaštani su na ovaj način po prvi put imali priliku da ove lenta nosi na grudima, a posebno su se deca interesovala za ovaj simbol borbe nad fašizmom. Inače nastanak Georgijevske lente dovodi se u vezu sa 26. novembrom 1769. godine. Na taj dan, carica Katarina Velika ustanovila je orden Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca i odredila boje ordena — crnu i narandžastu.

1 komentar
  1. Mica kaže

    Super! Edukovati mlade o proslosti kako bi imali sto bolju buducnost. Bravo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena