BAJINA BAŠTA: Izložba slika Danice Todorović i Milice Mišić

0 354

U Galeriji Ustanova „Kultura“  iz Bajine Bašte u subotu, 17. aprila, u 19 časova biće otvorena izložba akademskih slikarki iz Beograda: Danice Todorović i Milice Mišić.

Foto: Promo

Danica Todorović
ŽEDNA JE DUŠA MOJA
(Ps. 41)

„Ne znađahu oni da sin njihov neće u lov na jelene, nego hoće k izvoru života – Hristu, da Njime, kao žedan jelen, napoji žednu dušu svoju, zapaljenu milim ognjem ljubavi Njegove”.
Upravo navedeni odlomak iz Žitija Svetog Save najlepše opisuje njegov bogočežnjivi lik, koji me je inspirisao da povodom obeležavanja 800-te godišnjice autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve dam svoj doprinos, pokušavajući da jednostavnim i naizgled pomalo naivnim jezikom ilustrujem žitije svetitelja koji je zaslužan za naš pravoslavni, svetosavski identitet.

Milica Mišić
MOLITVA – SEĆANJE- VASKRSENJE

Radovi postavljeni na izložbi Molitva – Sećanje- Vaskrsenje svedoče događaje koji se ne smeju zaboraviti. Prikazani u duhu pravoslavne ikonografije nose u sebi priče o zločinima nad nevinim, mučeništvu ali i Vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista, jer radost Vaskrsenja potire sve neprijateljske napore i zemaljsku tugu. Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i svima u grobovima život darova!
Tehnika prisutna na izložbi je jajčana tempera/akvarel na svili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena