BAJINA BAŠTA: Gradi se igralište na Kaluđerskim Barama

0 827

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je Preliminarnu rang listu projekata za finasiranje po javnom konkursu za dodelu sredstava jedinicama lokalnih samouprava i gradskim
opštinama za sufinansiranje realizacije projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao
prirodnog resursa u 2021. godini. Na konkurs je pristiglo 76 prijava od kojih će Ministarstvo podržati 43 projekta sa ukupno 332, 9 miliona dinara. Opština Bajina Bašta dobila je od ministarstva kroz ovaj konkurs 3.828.960,00 dinara koji će biti iskorišćeni za projekat infrastrukturnog unapređenja devastiranog područja u centru turističkog naselja Kaluđerske Bare na planini Tara i izgradnju igrališta i sadržaja za decu na tom mestu. Učešće Opštine Bajina Bašta u ovom projektu je 20 %, odnosno 957.240,00 dinara.

Izgled budućeg igrališta na Tari Foto izvor: Opština Bajina Bašta

Parcela na kojoj će se graditi igralište se nalazi pored vojnog restorana Jeremičak. Kroz ovaj projekat će se od neuređenog prostora napraviti ambijent koji će planinu Taru prikazati u svoj svojoj lepoti, jer će se izgraditi mini igralište za sve posetioce planine a posebno za najmlađu populaciju koja će konačno dobiti svoj prostor za igru, razonodu i edukaciju o značaju očuvanja životne sredine.

Park će biti bezbedan i sertifikovan za decu, a sadržaji koji su predviđeni u projektu će imati i kante za otpad koje će održavati komunalno preduzeće JKP „12. septembar“ i Nacionalni park Tara. Prostor će se tako unaprediti bez uklanjanja i jednog drveta već će biti samo urađeno igralište i prostor preko prostora devastiranog zemljišta.

Foto izvor: Opština Bajina Bašta

Cilj projekta je da se unapredi prostor u zoni Nacionalnog parka kroz očuvanje površine i funkcije zemljišta kao prirodnog resursa i da se spreče ili otklone štetne promene u zemljištu koje su nastale kao posledica: brojnih erozionih procesa; smanjenja sadržaja organske materije u zemljištu uzrokovanih odlaganjem građevinskog materijala i alkalizaciji zemljišta na ovom prostoru, takođe je na parceli došlo do sabijanja zemljišta, klizišta i odrona.

Izradnjom igrališta unaprediće se ceo prostor jer će se ukloniti materijali koji
su doveli do devastacije zemljišta. Ceo prostor će dobiti jednu novu funkciju i biće jedan dodatni sadržaj u samom centru Kaluđerskih bara, jednog od najznačajnijih turističkih naselja za opštinu Bajina Bašta.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena