Apel građanima da daju krv, rezerve smanjene

0 238

Institut za transfuziju krvi saopštio je da su rezerve krvi smanjene i da je krv svih krvnih grupa u deficitu. Odziv građana u Institutu i na terenu drastično je smanjen, a svakodnevno se otkazuju planirane akcije zbog epidemije izazvane virusom korona.

Institut za transfuziju krvi logo naslovna (1)

Kontinuirano snabdevanje neophodno je da bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika i planirane hirurške intervencije. Da bi sve potrebe u zdravstvenim ustanovama koje snabdeva Institut bile zadovoljene, u trenutnim okolnostima potrebno je svakog dana obezbediti minimalno 200 jedinica krvi, a protekle nedelje prikupljano je znatno manje od tog broja.
Pozivaju se građani da pomognu da se prevaziđe kriza u uslovima primene vanrednih mera i da se svakog dana obezbedi dovoljno jedinica krvi. Građani mogu da daju krv svakog radnog dana u Institutu za transfuziju krvi, Svetog Save 39, od 7 do 19 časova, zatim u Urgentnom centru od 10 do 15 sati, kao i mobilnim ekipama na terenu.

Subotom Institut za transfuziju krvi Srbije radi od 8 do 15 časova. Detaljan plan akcija nalazi se na sajtu: www.nbti.org.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena